Українці, які постраждали в результаті кредитних афер, зможуть звернутися до президента, міністра внутрішніх справ і генерального прокурора з офіційною заявою. Як розповів 21 березня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" юрист і правозахисник Богдан Хаустов, він розмістив в інтернеті маніфест, у якому викладена ситуація з кредитними аферами в усіх українських містах. Під цією заявою можна залишити свій підпис, і 25 квітня юрист має намір передати це звернення представникам влади.

"Мені щодня надходять десятки скарг, і кожна ситуація начебто написана під копірку. Людині терміново потрібні були гроші. Віона звернулася за оголошенням до фірми, яка видає безвідсоткові кредити, заплатила внесок, але грошей так і не побачила. Особисто в мене на руках уже 1,5 тисячі подібних звернень з усієї України. Але за приблизними підрахунками, жертвами кредитних аферистів стали більше півмільйона українців", - розповів Б.Хаустов.

За словами юриста, подібні кредити оформляються без розписки, за наявності у позичальника тільки паспорта та коду. Після цього фірма бере внесок у розмірі 5-10% запитуваної суми. Гроші обіцяють видати протягом 10 днів, але цього так і не відбувається. "Проходять ці десять днів, людина приїжджає в компанію, а їй кажуть - читайте договір. Вас включили до групи таких же учасників, як і ви, які очікують на гроші. І виходить така ситуація: п'ятнадцятого числа кожного місяця ви повинні оплачувати ще не отриманий кредит. І якщо прочитати уважно договір з подібною конторою, то в ньому йдеться про купівлю певного товару за гроші самої людини. Виходить, що не фірма повинна вам видати гроші, а навпаки - людина повинна заплатити за обіцяний кредит", - зазначив Б.Хаустов.

Правозахисник також розповів, що багато фірм, розміщуючи свої оголошення в газетах, використовують імена відомих фінансових компаній. "У банку "Erste" є претензії до ТОВ "Український прогресивний альянс" з Харкова, через діяльність якого банк зазнав збитків майже на 1 млрд. грн. На офіційному сайті банку навіть опубліковано заяву, в якій людей закликають не вірити шахраям, які незаконно користуються ім'ям банку", - зазначив Б.Хаустов.