Син ростовського маніяка Андрія Чикатила Юрій Мірошниченко звинувачується в спробі вбивства (ч.1 ст. 115 КК України) пасинка зниклого харківського журналіста Володимира Климентьєва, Івана Удовенко. Справа розглядається в Первомайському районному суді з 2009 р. Після клопотань адвоката обвинуваченого Володимира Сунцова справа буде розглядатися в Червонозаводському суді Харкова. Наступне засідання відбудеться, як тільки суддя повернеться з відпустки. Про це 20 серпня повідомив "SQ" В.Сунцов.

Як повідомив В.Сунцов, справа затягується через те, що на суд довгий час не з'являлися ні потерпілий, ні його адвокат. За словами адвоката, зниклий В.Климентьєв публікував у газеті "Новий стиль" матеріали в підтримку свого пасинка, із звинуваченнями на адресу Ю.Мірошниченка.

За словами адвоката, Ю.Мірошниченко займався приватним візництвом і часто підвозив потерпілого І.Удовенка. Вранці 9 квітня 2009 р. Ю.Мірошниченко їхав разом з потерпілим на автомобілі "Ауді-100", який належав Ю.Мірошниченку. На відстані близько 10 км від Первомайського чоловіки побилися. В результаті бійки І.Удовенко отримав ножові поранення, однак теж завдав тілесні ушкодження Ю.Мірошниченку, викинув його з машини і доїхав до Первомайського. Ю.Мірошниченко сам звернувся до міліції. Він заявив, що на нього напали і вкрали у нього автомобіль.

Справа була передана до Первомайського районного суду влітку 2009 р., Ю.Мірошниченко був визнаний обвинуваченим, І.Удовенко - потерпілим. Дії Ю.Мірошниченка спочатку кваліфікували як умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Після додаткового розслідування обвинувачення перекваліфікували на замах на умисне вбивство. "При цьому не оцінили особистість потерпілого, той факт, що він сім разів судимий за крадіжки, хуліганство та нанесення тілесних ушкоджень, а також той факт, що він поранив мого підзахисного і викинув його з машини", - заявляв раніше В.Сунцов. За його словами, його підзахисний захищався і, можливо, трохи перевищив межі необхідної самооборони.

"Це ж син Чикатила, і всі вважають, що це прізвище - номінальне. Але якщо хтось син академіка, він же не академік. Тому син вбивці не обов'язково повинен бути вбивцею. Звинувачення більше грунтується на тому, чий він син, а не на фактах", - заявляв В.Сунцов. За словами В.Сунцова, потерпілий І.Удовенко знаходиться на випробувальному терміні після останнього вироку.

Довідка "SQ". Андрій Чикатило (16 жовтня 1936, с. Яблучне, Сумська область - 14 лютого 1994 р., Новочеркаськ, Ростовська область, Росія) - один з найвідоміших радянських серійних вбивць, з 1978 до 1990 рр. скоїв 52 доведених убивства (хоча сам злочинець зізнався в 56 вбивствах, а за оперативними відомостями маніяк скоїв більше 65 убивств). Серед його жертв - жінки і діти.

В.Климентьєв займався журналістськими розслідуваннями, пов'язаними з розкриттям фактів корупції в силових органах. Газету "Новий стиль" В.Климентьєв видавав з 2004 р. на власні кошти, в редакції працювало 3 людини, вийшло 76 номерів газети. Юридичною адресою редакції була адреса домашньої квартири В.Климентьєва.

Близькі родичі В.Климентьєва (1943 р.н.) 12 серпня о 22.30 звернулися до Дзержинського райвідділу міліції Харкова із заявою про те, що 11 серпня він пішов з дому і не повернувся. Міліція 15 серпня порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство). Мобільний телефон і ключі В.Климентьєва були знайдені 17 серпня в гумовому човні на Печенізькому водосховищі.