Харьковские судьи возмущены комментариями в интернете в связи с убийством судьи и предлагают провести слушания по этому поводуЗагальні збори суддів Харківської області 18 грудня прийняли звернення до голови Верховної Ради України Володимира Рибака (копії направлені редакціям видань "Українська правда" та "Кореспондент.net") з проханням провести парламентські слухання про відповідальність власників інтернет-сайтів за поширення жорстокості, закликів до вбивства і розпалювання ворожнечі. Про це "SQ" повідомили в Апеляційному суді Харківської області.

Як зазначено в документі, який від імені зборів суддів підписав голова Апеляційного суду Андрій Солодков, приводом до звернення послужило те, що коли новини про жорстоке вбивство сім'ї судді Фрунзенського райсуду Харкова з'явилися на інтернет-ресурсах, користувачі почали залишати в коментарях заклики до вбивства всіх суддів, заохочення нових страт і розпалювання ворожнечі в суспільстві. При цьому коментарі містять "нецензурні вирази, непристойні жарти й огидне смакування подробиць трагедії". У зверненні згадані такі інтернет-ресурси, як "Кореспондент" і "Українська правда".

На думку суддів, хоча зміст цих коментарів залишається на совісті їхніх анонімних авторів, проте власники інформаційних ресурсів повинні відчувати свою відповідальність за наслідки поширення таких закликів і відсутність будь-якої реакції зі свого боку на їх розміщення. У документі підкреслено, що багатьох людей обурює факт неконтрольованого поширення жорстокості й агресії через інтернет-коментарі, проте до теперішнього часу до цієї проблеми не приверталася увага і не було зроблено жодного висновку. Також судді просять редакції названих сайтів задуматися над цією ситуацією, над тим, що пропагується в нашому суспільстві з їх участю і до яких наслідків це може призвести в майбутньому.

 

Довідка "SQ". 15 грудня, в День працівників суду, була убита сім'я судді Володимира Трофимова. У квартирі в будинку на Московському проспекті були виявлені тіла самого судді, його дружини, їх сина і подруги сина. Всі тіла обезголовлені, при цьому голів на місці події не було.

Порушено кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). У справі про вбивство судді слідство розглядає три версії: професійна діяльність загиблого, вбивство з метою заволодінняколекції антикваріату, порцеляни й монет, що  належала йому, а також вбивство на замовлення.