Чоловік, який приніс до будинку по проспекту Московському, 248-г газовий балон, через який стався вибух, уже затриманий і дає свідчення. Про це 17 грудня на зустрічі з мешканцями постраждалого будинку повідомив харківський міський голова Геннадій Кернес.

За його словами, затриманий чоловік - це батько загиблих дітей, який не жив разом з родиною. "Він і заніс з морозу до будинку 20-літровий балон і поставив його на десятому поверсі. А сам поїхав. Він збирався відвезти балон нібито на дачу наступного дня. В результаті - він живий, а його сім'я загинула", - розповів Кернес.

Як повідомили "SQ" у Центрі громадських зв'язків Головного управління МВС України в Харківській області, чоловіка допитує слідчий Фрунзенського райвідділу міліції.

Як повідомили "SQ" в обласній прокуратурі, ця подія внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Розслідування розпочате за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.270 КК України (порушення вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило загибель людей; карається позбавленням волі терміном від 3 до 8 років). Наразі проводиться детальний огляд місця події і встановлюються причини вибуху.

Довідка "SQ". У квартирі на 10-му поверсі 16-поверхового будинку на Московському проспекті, 248-г (район станції метро "Імені О.Масельського") увечері 16 грудня стався вибух з наступним загорянням. Вибухом зруйновані міжквартирні перегородки, пошкоджене перекриття між 9-м, 10-м і 11-м поверхами, а також несні конструкції зовнішньої стіни. В результаті вибуху загинули чотири людини, з них - двоє дітей 2005 та 2011 р.н., постраждали вісім людей. Під час пожежі були евакуйовано 184 особи, пожежні врятували 16 мешканців. Деяких мешканців тимчасово відселили до готелю "Турист".

Попередня причина вибуху - газовий балон, який знаходився в одній з квартир на 10-му поверсі.

Терміни реконструкції будинку на Московському проспекті фахівці оприлюднять протягом двох найближчих днів. До завтра підрахують завдані збитки. Також планується, що найближчим часом відбудеться засідання обласної комісії з надзвичайних ситуацій, яка визнає надзвичайну ситуацію на Московському проспекті регіональною. У такому разі Харків може очікувати фінансової допомоги від держави.