Сусід сім'ї, в квартирі якої вибухнув газовий балон, виписаний з лікарні (у нього була травма хребта), ще одна постраждала жінка переведена з реанімації до звичайної палати. Стан 13-річної дівчинки, яка єдиною залишилася в живих після вибуху газу в квартирі 16-поверхового будинку на Московському проспекті, 248-г, залишається стабільно важким (її мати, дві сестри і однорічний племінник загинули). Сьогодні дівчинці зробили складну перев'язку, її стан не погіршився. Про це повідомила "SQ" 21 грудня заступник харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан. Вона зазначила, що дівчинка забезпечена ліками і плазмою, в донорах потреби немає.

Дівчинка перебуває в опіковому відділенні Харківської міської лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Як повідомило "SQ" джерело в правоохоронних органах, 19 грудня її під наглядом медиків допитали як єдиного вцілілого свідка трагедії. Розмова тривала кілька хвилин. Дівчинка розповіла, що балон до під'їзду будинку, де вони жили з мамою та сестрами, привіз батько, а до загального для декількох квартир тамбуру заніс дідусь. Балон планувалося на наступний день забрати на дачу. У день вибуху дівчинка відчувала запах газу, а потім і бачила, що з балона щось тече. Вона сказала про це матері, але та не надала значення. Дитина показала на схемі, де саме в тамбурі стояв балон.

Після першого вибуху дівчинка та її мати почали телефонувати дідусеві й батькові, але буквально за дві хвилини пролунав другий вибух, після якого почалася сильна пожежа, що відрізала шляхи виходу з квартири. За попередніми даними, поштовхом до спалаху послужило реле холодильника, що ввімкнувся. Експерти відзначають, що на той момент концентрація газу в квартирі вже була дуже високою, а оскільки газ поширюється "низом" приміщення, загоряння було дуже сильним і швидким.

Дівчинка розповіла, що мама і її сестра з маленькою дитиною на руках одразу прийняли рішення стрибати вниз. Сестра стрибала спиною вниз, притискаючи дитину до грудей і сподіваючись її врятувати (незважаючи на це, вона померла пізніше у лікарні - "SQ"). Дівчинка ж дивом зачепилася одягом за балкон нижнього, 9-го, поверху, постукала в балконні двері і навіть попередила сусідку, щоб та тікала, тому що стався вибух і почалася пожежа.

Нагадаємо, у дівчинки сильно обпалені голова, обличчя, тіло, вона також отримала значні опіки верхніх дихальних шляхів. Їй потрібна пересадка шкіри.

Сім'я цієї дівчинки (мати, старша і молодша сестри й племінник) загинула під час вибуху в будинку на Московському проспекті. Похорон пройшов учора, 20 грудня.

Довідка "SQ". Увечері 16 грудня в квартирі на 10-му поверсі 16-поверхового будинку на Московському проспекті, 248-г (район станції метро "Імені О.Масельського") стався вибух з наступним загорянням. Вибухом зруйновані міжквартирні перегородки, пошкоджене перекриття між 9-м, 10-м і 11-м поверхами, а також несні конструкції зовнішньої стіни. В результаті вибуху загинули чотири людини, з них двоє дітей 2005 і 2011 р.н., постраждали вісім людей. у ході пожежі були евакуйовані 184 особи, пожежні врятували 16 мешканців.

Причина вибуху - газовий балон, який знаходився в одній з квартир на 10-му поверсі.

Порушено кримінальну справу за ч.2 ст.270 КК України (порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей; карається позбавленням волі терміном від 3 до 8 років).

Збиток від вибуху в будинку, за попередніми підрахунками, склав 17,8 млн.грн.

Ситуація з будинком на Московському проспекті є надзвичайною на регіональному рівні. Комісія з розслідування обставин і технічних причин нещасного випадку з'ясувала, що балон зі скрапленим газом, який вибухнув у будинку, був наповнений на одному з автомобільних газозаправних пунктів з грубими порушеннями вимог нормативно-правових актів. Після занесення до приміщення балона, наповненого газом при низькій температурі навколишнього середовища, відбулося різке розширення газу, в результаті чого балон зруйнувався і утворилася вибухонебезпечна газоповітряна суміш.