Иммунолог Т. Коляда: Аллергия может быть вызвана нарушениями иммунной, нервной или пищеварительной системыВ Україні щороку зростає кількість людей, які хворіють на алергічні, вірусні та інші захворювання, пов'язані з ослабленням імунітету. В особливій групі ризику знаходяться найбільш незахищені - діти. Про те, як у сучасних умовах можна захистити організм від негативних чинників і зміцнити імунітет, ми говорили із завідуючою Харківського міського імунологічного центру, завідуючою лабораторії клінічної імунології Інституту мікробіології та імунології ім. Мечникова АМН України, доктором медичних наук Тетяною Колядою.

- Тетяно Іванівно, наскільки актуальна проблема імунологічних захворювань в Україні та Харкові зокрема? Які лікарні Харкова спеціалізуються з лікування імунологічних захворювань?

- У Харкові працюють три імунологічних центри: наш міський імунологічний центр, який знаходиться на базі лікарні швидкої та невідкладної допомоги, дитячий регіональний центр імунології - на базі обласної дитячої лікарні та обласний імунологічний центр - на базі обласної лікарні.

Пацієнтів приймає лікар-імунолог, який за підсумками бесіди визначає, який спектр досліджень необхідно провести в даному конкретному випадку (визначення імунного статусу, рівня гормонів, алергічні проби, тести на наявність інфекцій). Отримавши результати аналізів, лікар детально пояснює пацієнту причини виникнення захворювання (вроджене, придбане або з'явилося за рахунок супутнього захворювання).

Моє негативне ставлення до приватних лабораторій, які виконують імунологічні дослідження, пов'язане з їх недостатньо професійним підходом до пацієнтів, оскільки тільки лікар-імунолог, який особисто поспілкувався з пацієнтом, може дати адекватну оцінку здоров'ю та імунному статусу і відповідно до цього призначити терапію. Некваліфікована інтерпретація аналізів, а як наслідок - неправильна тактика лікування може призвести до серйозних ускладнень, завдавши, таким чином, шкоди здоров'ю. Хотілося б підкреслити, що в жодному разі не можна займатися самолікуванням, оскільки тільки лікар-імунолог може провести адекватну оцінку стану і корекцію імунної системи вашого організму.

- Наскільки зріс рівень захворюваності за останні роки? Яка статистика імунологічних захворювань по Харкову та області?

- Хвороби і синдроми, пов'язані з імунологічними порушеннями, реєструються тільки в трьох вищезазначених імунологічних установах. В інших (загальноміських) лікувальних установах імунологічні захворювання в Харкові не реєструють статистично з двох причин. Перша - це непоінформованість лікарів в області імунології, оскільки в Харкові немає кафедри імунології, а є тільки курси при кафедрах. Друга - імунологічні процеси є вагомою складовою у розвитку практично всіх існуючих захворювань, а як самостійна нозологія імунологічні захворювання зустрічаються набагато рідше.

Оскільки сьогодні спостерігається зростання алергічних, онкологічних, ендокринологічних, гастроентерологічних та інших захворювань, які так чи інакше пов'язані з імунною системою, можна говорити і про зростання так званих імунологічних захворювань. Зростає кількість людей, які страждають на алергію та аутоімунні захворювання, збільшується число пацієнтів з онкопатологією. У результаті перенесених хронічних інфекцій формуються вторинні імунодефіцитні стани.

- До яких хвороб найчастіше призводить ослаблений імунітет? Чи завжди потрібно його стимулювати?

- При дефекті хелперної (стимулюючої) ланки імунітету розвиваються інфекції як бактеріального, вірусного, грибкового, так і паразитарного походження.

Ще більш серйозне порушення функціонування імунітету відбувається при ураженні його супресорної (обмежувальної) ланки. При цьому виникає навпаки гіперактивація імунної системи, яка може призвести до таких важких аутоіммунних захворювань, як колагеноз, ревматизм, анемія, васкуліт, імунопроліферативні процеси (тонзіло-, лімфадено-, гемопатіі). У цьому випадку стимуляція імунітету категорично протипоказана

Втрата контролю над проліферацією атипових клонів призводить до паранеопластичних, тобто пухлинних захворювань. Уже доведено, що ослаблення імунітету на тлі онкологічного процесу не відбувається; імунітет слабшає якраз у процесі лікування онкозахворювань (з використанням хіміотерапії, опромінення та інших методів). Стимулюючи в даному випадку імунну систему, ми навпаки можемо сприяти зростанню пухлини. Це ж стосоується і більшості алергій.

- Яку роль у профілактиці імунологічних захворювань відіграє вакцинація та обов'язкові щеплення?

- Вакцинація відіграє важливу роль, наасмперед, у профілактиці інфекційних захворювань. Завдяки вакцинації вдається уникнути багатьох хвороб, тому календаря щеплень треба дотримуватися. Хоча я як імунолог дуже часто даю медичні довідки ("медвідводу") про протипоказання на даний момент до вакцинації (через хворобу, алергії і т.п.). Не можна забувати і про побічні дії вакцин. Наприклад, щеплення проти кору здатна привести до аутоімунних захворювань. Тому перш ніж провести вакцинацію, варто проконсультуватися з імунологом.

- Один з найбільш поширених проявів порушення імунітету - алергія. У наш час вона зустрічається в кілька разів частіше, ніж усього декілька десятиліть тому. Міжнародна статистика свідчить, що за останні два десятиліття захворюваність алергією зросла в 3-4 рази, причому захворювання часто протікає у важкій, незвичайній формі. З чим це пов'язано?

- Алергія означає іншу, підвищену реакцію на чужорідне. Останнім часом надходить дуже багато алергенів ззовні: продукти хімічної промисловості, продукти харчування ненатурального походження. Збільшення кількості алергенів призводить до зростання алергічних захворювань. Існує три групи причин виникнення алергії. Перша пов'язана з порушеннями в імунної системи, друга - зі станом нервової системи і третя - із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Порушення імунної системи, як правило, проявляються з раннього дитячого віку. Крім того, часто стрес спричиняє прояви підвищеної реакції на алергени. А погана робота печінки не здатна нейтралізувати чужорідне без підключення імунної системи. Тому зростання соматичних захворювань, пов'язаних з порушеннями шлунково-кишкового тракту та нервової системи, теж сприяє збільшенню числа алергіків.

- А як можна виявити, на що саме у людини виникає алергічна реакція?

- По-перше, людина може сама спостерігати, на що в неї алергія: на цвітіння, лікарські препарати, продукти харчування - лікарі це називають алергологічний анамнез. По-друге, діагностику проводять за допомогою постановки шкірних проб, а також існують лабораторні методи: можна здати аналіз крові, що дозволяє виявити, який саме алерген викликає алергію. Якщо алерген неможливо повністю усунути, наприклад, при алергії на пил, то необхідно проводити складні процедури десенсибілізації. У нашому міському імунологічному центрі виявляють алергію на лікарські препарати. Тобто якщо людина йде на операцію або до стоматолога, вона може заздалегідь визначити, які медикаменти їй можна приймати, а які ні.

- Чи існує "віковий ценз" імунологічних захворювань?

- Від алергій, застуд та інших захворювань найчастіше страждають діти, особливо ті, які відвідують дошкільні заклади. У діток імунна система тільки формується, тому головне - не порушити її неправильним лікуванням. Наприклад, загальновідомо, що антибіотики тільки послаблюють імунітет.

- Як можна захистити імунітет дитини?

- Існує ціла серія імуномодуляторів (деринат, рибомуніл, ІРС-19, бронхомунал тощо), які тренують імунітет. Їх використовують для адаптації дитини в новому колективі. Під час епідемії необхідно застосовувати інші, захисні, імуномодулятори (інтерферон, вилозен, імуноглобуліни і т.п.), закапуючи ніс дитині перед виходом з будинку, після повернення її додому і на ніч.

Так само можна укріплювати імунітет і дорослої людини. Багато хто може підтвердити, що якщо вчасно почати закапувати ніс інтерфероном, то вдається або запобігти захворюванню, або більш легко його перенести. Своєчасне зміцнення імунітету здатне захистити від багатьох захворювань.

Але якщо йдеться про імуномодулятори для корекції порушень імунітету, а це, як правило, парентеральні препарати (наприклад, імуноглобулін або інтерферон для внутрішньом'язового або внутрішньовенного введення), то тут необхідна консультація лікаря-імунолога, щоб уникнути як побічних ефектів, так і неадекватного призначення .

- Чи існують якісь універсальні правила зміцнення імунітету людини? Які є методи профілактики імунних захворювань?

- Як зміцнити імунітет у період адаптації та епідемії, я вже розповіла.

Якихось особливих секретів і супердорогих чарівних засобів не існує. Імунна система пов'язана із загальним станом здоров'я людини. Тому методи профілактики універсальні: це гарне харчування, загартування, спорт, повноцінний сон, активний спосіб життя, відсутність стресів. Над своїм здоров'ям треба трудитися, особливо під час епідемії. Ми ж чистимо зуби, але чомусь забуваємо промивати і закапувати ніс, полоскати горло. Часто достатньо використовувати народні засоби - наприклад, під час застуди нарізати і вдихати цибулю і часник. Словом, повітря, сонце і вода - наші кращі друзі.