"Уперше за всю історію незалежної України друк і розвезення підручників по школах області відбудуться до початку навчального року", - заявив начальник Головного управління освіти і науки Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Роман Шаповал, повідомив сайт ХОДА. За словами начальника облуправління освіти, цього року, на відміну від попередніх років, Міністерство освіти і науки своєчасно провело тендерні процедури, зараз всі замовлення на книги для 11-х класів знаходяться в роботі, і вже почалося постачання підручників у школи Харкова й області.

За словами Р.Шаповала, видавництво "Ранок", яке надрукувало 70% усіх підручників для Харківщини, закінчило також друк 500 000 підручників для 11-х класів загальноосвітніх шкіл країни. Видавництво надрукувало підручники з фізики, геометрії, астрономії, економіки, німецької мови та художньої культури. Усього для 11-х класів були потрібні нові підручники 35 найменувань.

"Сьогодні у нас радісний день: учора ми повністю закінчили друк підручників для 11-х класів. Уперше за останні 5 років підручники для 11 класу середньої школи надруковані вчасно, - зазначив директор видавництва "Ранок" Віктор Круглов. - Це було дуже важким державним замовленням . Починаючи з травня, спочатку редактори видавництва "Ранок", а потім друкарня працювали цілодобово, щоб надрукувати більше 500 тисяч підручників для школярів". Тепер ці підручники розвозять до шкіл Харківської області та інших регіонів України.

Як повідомив начальник облуправління освіти, на сьогодні приблизно 57% підручників для 11-х класів доставлені в школи Харкова й області, і всі процедури постачання повинні завершитися до 1 вересня. "Я сподіваюся, це дасть нам можливість вчасно розпочати навчальний процес у 11-х класах як російськомовних, так й україномовних шкіл", - підкреслив Р.Шаповал.

Довідка "SQ". За даними видавництва "Ранок", воно надрукувало підручники з фізики, астрономії та економіки для учнів 11-х класів із українською мовою навчання, а також підручники з астрономії та економіки для учнів 11-х класів із російською мовою навчання. Для учнів 10-х класів видавництво надрукувало підручники з німецької мови та з художньої культури. Підручники надруковані згідно з держзамовленням Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України на 2011-2012-й навчальний рік.

У Харкові підручники випускають також фабрики "Глобус" та ім.Фрунзе (входять до структури ДАК "Укрвидавполіграфія").

Станом на 5 серпня в Україні було надруковано понад 70% підручників для учнів 11-х класів. Видання всіх підручників мало завершитися 15 серпня, до 22 серпня планується забезпечити школи підручниками. За даними прес-служби Міністерства освіти і науки, на обласні книжкові бази вже доставлено понад 1,5 млн. примірників підручників.