Дизентерию в Богодуховскую гимназию занес поставщик продуктовІнфекцію, через яку отруїлись діти у Богодухівської гімназії № 1, заніс постачальник продуктів харчування. Про це 11 жовтня під час виїзної наради в Богодухові за участю голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна повідомила головний державний санітарний лікар Харківської області Тетяна Колпакова. За словами Добкіна, якість продуктів гарна, але інфекцію в них заніс постачальник.

За словами Колпакової, в крові постачальника - підприємця Людмили Мальченко - виявлені антитіла до дизентерії, що свідчить про те, що вона хворіла на цю хворобу. Колпакова зазначила, що документи у підприємця, що дозволяють їй постачати продукти до шкільного харчоблоку, сфальсифіковані. Печатки на документах поставлені неіснуючою медустановою. Відповідні матеріали СЕС передала до прокуратури.

Як повідомила заступник голови Богодухівської райдержадміністрації Оксана Сизоненко, перші хворі з'явилися в гімназії ще 28 вересня - тоді були госпіталізовані два учні молодших класів, у яких 3 жовтня діагностували дизентерію.

Як підкреслив Добкін, усі служби - СЕС, школа і районне управління освіти - замовчували цю інформацію. "Через це ми втратили два дні (5 жовтня до лікарні стали надходити інші діти з гімназії - "SQ"), коли могли прийняти екстрені заходи з ліквідації поширення інфекції", - зазначив він. Добкін повідомив, що гімназія розірвала договір з ФО-П Мальченко і підписала договір з іншим постачальником продуктів. Сьогодні будуть зняті всі обмеження з роботи харчоблоку і з завтрашнього дня діти зможуть харчуватися в шкільній їдальні.

Як зазначила Сизоненко, на 10 жовтня інфіковано 47 осіб, з яких 40 - учні гімназії. Сьогодні з с. Губарівка госпіталізували ще 9 осіб. Діти з гострою кишковою інфекцією стали надходити до лікарні і з інших сіл району - Олександрівки та Семенова Яру. Всього в Богодухівському районі дизентерію діагностували у 19 дітей. Мальченко працювала в Богодухові на протязі шести років і постачала продукти харчування в 15 установ освіти Богодухівського району. Нині з усіх установ продукти вилучили.

За підсумками наради Добкін доручив організувати в районі спеціальне КП з організації постачання продуктів харчування в школи району і звільнити головного санлікаря району Олександра Ляшенко. Також Добкін доручив виділити райлікарні гроші на закупівлю медикаментів для лікування дітей, які отруїлися.

Добкін додав, що в школі найближчим часом повинна бути введена посада дієтсестри, оскільки раніше в ній не було людини, яка б контролювала процес харчування учнів. Добкін зазначив, що до 1 січня такі фахівці повинні працювати у всіх школах Харківської області.

Довідка "SQ". З 5 до 7 жовтня до інфекційного відділення Богодухівської центральної районної лікарні було госпіталізовано 20 школярів та три працівники місцевої гімназії № 1 з діагнозом "гостра кишкова інфекція". Крім того, отруєння отримали ще 13 осіб, але вони проходять лікування амбулаторно. Постраждалі пов'язують своє отруєння з харчуванням 4 та 5 жовтня в їдальні гімназії.

У ході перевірки фахівці СЕС виявили порушення санітарно-гігієнічного і протиепідемічного режиму в харчоблоці гімназії. Також було проведено бактеріологічне обстеження 192 контактних осіб, відібрано проби харчових продуктів, води, змиви з обладнання харчоблоку, об'єктів навколишнього середовища.

На 9 жовтня кількість госпіталізованих зросла до 42 людей: 38 учнів гімназії, троє дорослих, які контактували з хворими вдома, й одна медсестра. У 16 пацієнтів діагностована дизентерія. Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, джерелом інфекції, за попередніми даними, могло стати вершкове масло, яке поставлялося до їдальні підприємцям.