В двадцати школах Богодуховского района приостановлены занятия из-за вспышки дизентерии У Богодухівському районі порівняно з учорашнім днем ​​зросла кількість отруєних дітей і дорослих. Так, на 8:00 12 жовтня зареєстровано вже 72 випадки спалаху гострої кишкової інфекції (а не 47, як заявлялося раніше), в тому числі у 67 дітей. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ).

При цьому на стаціонарному лікуванні перебуває 54 особи, в тому числі 49 дітей. Інші лікуються в домашніх умовах. З метою надання кваліфікованої консультативної допомоги до Богодухівської центральної районної лікарні (ЦРЛ) залучені фахівці Обласної дитячої клінічної інфекційної лікарні. Всі діти оглянуті, проводиться лікування. Стан дітей - середнього ступеня тяжкості. Випадків важкого перебігу хвороби не зафіксовано. Також триває епідрозслідування із залученням фахівців Харківської обласної СЕС. Проведене обстеження навчальних закладів, встановлено коло контактних осіб, проводяться необхідні лабораторні дослідження харчових продуктів та обстеження персоналу Богодухівської гімназії № 1.

Як повідомляє прес-служба МОЗ, з 12 жовтня тимчасово припинені заняття в 20 школах і 4 дитячих садочках району, до яких постачалися продукти харчування приватним підприємцем Людмилою Мальченко (вона і була переносником дизентерії - "SQ"). У цих школах і дитсадках проводиться заключна дезінфекція. Вдома дітей оглядають бригади медиків. На сьогодні спалахом дизентерії охоплено сім з цих шкіл. З інших навчальних закладів за меддопомогою не зверталися.

На 11 жовтня у 20 хворих виявлена ​​дизентерія Зонне. При дослідженні в харчових продуктах, які використовуються в гімназії № 1, також виділений збудник дизентерії Зонне. У харчоблоках інших шкіл виявлені численні порушення санітарно-гігієнічного режиму. "Всі осередки інфекції пов'язані з єдиним постачальником харчових продуктів - приватним підприємцем (ФО-П Мальченко), який фасував і розвозив готові харчові продукти. Отримані результати досліджень дозволяють зробити попередній висновок, що ймовірним джерелом інфекції є саме цей постачальник харчових продуктів, шлях передачі інфекції - харчовий; обставини, що сприяли поширенню інфекції, - грубі порушення як при постачанні харчових продуктів, так і при їх зберіганні, а також приготуванні в навчальних закладах. З постачальником продуктів розірвано угоду з виконання постачань. Продукти вилучені та знищені", - наголошується в повідомленні МОЗ.

Як повідомила сьогодні журналістам у Харкові перший заступник міністра охорони здоров'я України Раїса Моїсеєнко, заняття в цих школах, найімовірнішее, відновляться у вівторок, 16 жовтня. Також Моїсеєнко додала, що сьогодні до Богодухівської ЦРЛ звернулося ще семеро осіб зі скаргами на отруєння.

Заступник прокурора Харківської області Леонід Лахтюк повідомив, що вчора районна прокуратура порушила кримінальну справу за ст. 325 КК України (порушення санітарних правил і норм). Справа передана до райвідділу міліції для розслідування. Створена слідчо-оперативна група. Проводиться перевірка організації харчування дітей у школах, а також перевірка діяльності СЕС.

Довідка "SQ". З 5 до 7 жовтня до інфекційного відділення Богодухівської центральної районної лікарні було госпіталізовано 20 школярів та три працівники Богодухівської гімназії № 1 з діагнозом "гостра кишкова інфекція". Крім того, отруєння отримали ще 13 осіб, але вони проходили лікування амбулаторно. Як виявилося пізніше, перші хворі, а саме два учні молодших класів, надійшли до Богодухівської ЦРЛ ще 28 вересня. 3 жовтня у них діагностували дизентерію. Але районна СЕС та районне управління освіти не оприлюднили цю інформацію і стали бити на сполох тільки 5 жовтня, коли до лікарні почали масово надходити діти з отруєнням. на 11 жовтня в Богодухівському районі було інфіковано 47 осіб, з яких 40 - учні гімназії. У 16 пацієнтів діагностована дизентерія.