Вчений, доктор фізико-математичних наук, академік і ідейний творець водневої бомби Олег Лаврентьєв помер у Харкові на 85-му році життя. Про це "SQ" повідомила дочка вченого Ірина. За її словами, О.Лаврентьєв помер 5 лютого, до цього він переніс інфаркт і довгий час хворів. Прощання з О.Лаврентьєвим відбудеться 14 лютого (початок - о 12.00) в спорткомплексі Харківського фізико-технічного інституту (ХФТІ) у сел.П'ятихатки.

Довідка "SQ". О.Лаврентьєв народився 7 липня 1926 р. у Пскові. У 1948 р. О.Лаврентьєв написав роботу з ядерної фізики, в першій частині якої запропонував пристрій водневої бомби на основі дейтериду літію. У другій частині своєї роботи він описував спосіб отримання електроенергії в керованої термоядерної реакції.

12 серпня 1953 р. у СРСР був випробуваний термоядерний заряд на основі дейтериду літію. На відміну від інших учасників розробки нової зброї, які отримали державні нагороди, звання та премії, О.Лаврентьєв був позбавлений допуску до лабораторії і був змушений писати дипломний проект без проходження практики і без наукового керівника.

Навесні 1956 р. Лаврентьєв був направлений до ХФТІ і представив свій звіт про теорію електромагнітних пасток директору інституту К.Синельникова. У 1958 р. у ХФТІ була споруджена перша електромагнітна пастка.