Співробітники науково-дослідних інститутів (НДІ), доктори наук, академіки сьогодні, 10 жовтня, провели пікет на площі Свободи біля будівлі Харківської облдержадміністрації в рамках всеукраїнської акції протесту працівників Національної академії наук (НАН) України. У пікеті взяли участь близько 150 осіб. Учасники акції вимагають від уряду й президента збільшити фінансування наукової галузі, а саме врахувати держбюджеті-2013 бюджетний запит НАН України у розмірі 3 689,4 млн.грн., а також передбачити фонд оплати праці НАН України в розмірі 2 427,2 млн.грн .

Сьогодні такі акції протесту проходять у всіх регіонах України, в Києві працівники наукової сфери пікетують Кабінет міністрів та Адміністрацію президента.

Як зазначив голова Харківської регіональної організації профспілки працівників НАН України Дмитро Селезньов, в останні два роки провідна наукова організація країни - НАН України - опинилася в критичній ситуації. За словами Селезньова, фінансування наукової сфери неухильно скорочується і становить 0,35% ВВП, що в 5 разів менше, ніж гарантовано ст. 34 закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність". "Наука, і в тому числі НАН України, перебувають на межі виживання. Коштів не вистачає навіть на оплату праці та зростаючі комунальні платежі, не кажучи вже про фінансування власне наукових досліджень, оновлення матеріально-технічної бази, придбання сучасного наукового обладнання. Розмір заробітної платні в академії має стійку тенденцію до зниження відносно показника в промисловості", - підкреслив голова профспілки.

Так, у 2011 р. заробітна платня працівників бюджетної сфери в цілому по країні зросла на 11,7%, а зарплата в структурі академії - лише на 2,7%. Цього року ситуація не покращилася, тому що бюджет академії був затверджений у розмірі 70% мінімально необхідного рівня. Наслідком цього, за словами Селезньова, стало введення в установах НАН режиму неповного робочого дня, невиплата обов'язкових доплат за вчений ступінь і звання, що призвело в середньому до втрати місячної зарплати співробітниками академічних установ Харківського регіону.

Також учасники акції зазначили, що за прогнозами ще гірше складається ситуація у 2013 р. Академії запропонували фінансування у розмірі 2 520 млн.грн., що становить лише 65% бюджетного запиту НАН України. Дефіцит коштів тільки на оплату праці становить 488 млн.грн. "Нас фактично підштовхують до вибору між скороченням працівників і ганебною практикою введення режиму неповного робочого дня. Дефіцит фонду оплати праці при такому фінансуванні складе 19,8%, що може призвести до скорочення 7 тис. 718 працівників НАН України. Інший варіант - академія не буде працювати протягом 2,5 місяців. Адже в Програмі економічних реформ на 2010-2014 рр. зафіксована необхідність стабільного нарощування бюджетних коштів, що спрямовуються на фінансування фундаментальної науки та прикладних науково-технічних розробок, оновлення матеріально-технічної бази науки", - підкреслив Селезньов.

Усі свої прохання та вимоги учасники акції протесту виклали в офіційних листах до президента України Віктора Януковича й голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайла Добкіна. До пікетників вийшов начальник управління внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю ХОДА Володимир Зінченко. Він зазначив, що всі вимоги співробітників НДІ і вчених за розпорядженням губернатора будуть передані до профільного міністерства й Кабінету міністрів, щоб була знайдена можливість переглянути фінансування наукової галузі.