П'ять звільнених співробітників КП "Міськелектротранс" оголосили безстрокове голодування. Як розповів 10 серпня "SQ" голова первинної профспілкової організації "Захист справедливості" "Міськелектротрансу" Андрій Ільгов, це водії депо № 3, які були звільнені після страйку співробітників підприємства, що відбувся 2 серпня. Зараз ці люди і ще близько 15 осіб знаходяться у сквері за пам'ятником Леніну. За словами А.Ільгова, тут же присутні співробітники міліції - близько 30 осіб. "Ми спробували встановити намет у цьому сквері, але правоохоронці завадили нам зробити це", - розповів А.Ільгов. За його словами, голодуючі мають намір залишатися в сквері, якщо міліція цьому не стане на заваді.

За його словами, екс-співробітники "Міськелектротрансу" будуть голодувати доти, доки їх не поновлять на роботі. "Також ми вимагаємо виплатити всю заборгованість із зарплати на підприємстві і в Пенсійний фонд і надати нам документи про погашення. Крім того, ми вимагаємо притягнути до кримінальної відповідальності директора Департаменту транспорту і зв'язку Харківської міськради Сергія Дульфана і начальника КП "Міськелектротранс" Сергія Почепецького відповідно зі ст. 172, 173 і 175 Кримінального кодексу", - підкреслив А.Ільгов. За його словами, всі вимоги повинні бути виконані протягом трьох днів.

Як повідомив "SQ" директор КП "Міськелектротранс" Сергій Почепецький, "жодна людина не була звільнена з підприємства через участь 2 серпня в акції протесту". Але звільнення, за словами керівника підприємства, все ж були. "З 1 до 4 серпня з "Міськелектротрансу" було звільнено 15 людей, а на роботу прийнято 18. Переважно це кондуктори, тому що в цій сфері через велике навантаження у нас велика плинність кадрів", - розповів С.Почепецький.

Окрім того, за його словами, 4 та 5 серпня було звільнено п'ятеро людей "за систематичні прогули й невиконання посадових обов'язків". "Я наголошую - йдеться про порушення трудової дисципліни протягом року - в період з 5 серпня 2010 року до 5 серпня цього року", - заявив С.Почепецький.

Він також зазначив, що не має наміру реагувати на голодування та вимоги колишніх співробітників підприємства відновити їх на роботі. "Якщо вони вважають, що я не правий, нехай звертаються до суду. Крім того, рішення про звільнення приймаю не я: це ціла процедура з обговоренням в кілька етапів, я лише підписую заяву", - підкреслив гендиректор "Міськелектротрансу".

За інформацією сайту Харківської міськради, Харківський окружний адміністративний суд після звернення погоджувальної комісії виконкому міськради заборонив профспілці "Захист справедливості" ХКП "Міськелектротранс" проводити сьогодні, 10 серпня, акцію протесту на пл. Свободи. Причина - проведення на площі масових заходів.

Довідка "SQ". 2 серпня на пл. Свободи в Харкові пройшла акція протесту працівників ХКП "Міськелектротранс" проти реорганізації підприємства. У ній взяли участь близько 100 осіб. У цей день 76 тролейбусів не вийшли на маршрути.

Ст. 172 Кримінального кодексу України - незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів, а також інше грубе порушення законодавства; ст. 173 - грубе порушення угоди про працю службовою особою підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, а також окремим громадянином або уповноваженою ним особою шляхом обману чи зловживання довірою або примусом до виконання роботи, не обумовленої угодою; ст. 175 - безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більше ніж за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності.