Гості прес-конференції - учасники народного праймеріз у Харківському регіоні від політичної партії "Сильна Україна" (СУ): генеральний директор ТОВ "ВКТ "Лісова казка", член Харківської міськорганізації (ХМО) політичної партії (ПП) "Сильна Україна", керівник експертної групи з питань малого та середнього бізнесу В'ячеслав Гуляєв, керівник поліграфічного підприємства, член бюро ХГО ПП "Сильна Україна", голова бюро Московської районної в м. Харкові партійної організації партії "Сильна Україна" Володимир Демченко, аспірант Харківського гуманітарного університету "Народна українська академія" , член бюро ХГО ПП "Сильна Україна", голова Харківської обласної молодіжної організації "Свої" Марія Морозова, президент благодійного фонду "ФК "Прем'єр", член ХМО ПП "Сильна Україна" Андрій Лесик, віце-президент благодійного фонду "ФК "Прем'єр" , член ХМО ПП "Сильна Україна" Віталій Саттар, керівник підприємства, член ХМО ПП "Сильна Україна" Дмитро Горло, проректор Харківської державної академії культури, доцент, член ХМО ПП "Сильна Україна", керівник експертної групи з питань культури та освіти Леонід Космін , кандидат економічних наук, доцент кафедри "Менеджмент організацій" Харківського національного аграрного університету ім.Докучаева, член бюро ХГО ПП "Сильна Україна", керівник експертної групи з питань аграрної реформи Дмитро Черкашин, кандидат технічних наук, керівник ХОО ПП "Сильна Україна", член національного бюро ПП "Сильна Україна" Андрій Моченков, керівник сільськогосподарського підприємства Віталій Чирашний.

 

А.Моченков

- Доброго дня, шановні колеги, журналісти! Ми сьогодні запросили вас, щоб сказати, що ми відкриті, і розповісти, чому. Ми хочемо висвітлити ті процеси, які сьогодні відбуваються в партії.

Кілька слів про партію. Зараз є багато різних чуток і думок щодо того, чи буде СУ брати участь у виборах до місцевих рад. Хочу сказати: ми зареєстровані 22 листопада 1999 р. під номером 585. У листопаді 2009 р. партія перереєстрована під назвою "Сильна Україна". До виборів ми готуємося і плануємо в них брати участь у 23 територіальних одиницях області. 10 одиниць ми втратили через останній закон про місцеві вибори, згідно якого у виборах можуть брати участь тільки ті політичні організації, які зареєстровані не пізніше ніж за 365 днів до виборів. Але в цілому ми вважаємо, що це не вплине на нашу роботу в області. На сьогодні ХОО СУ налічує близько 5 тисяч членів. Основний приплив у партію пішов після того, як її лідером став Сергій Тігіпко. За півроку до нашого партійного осередку вступили 5000 осіб, думаю, що до кінця року ця цифра збільшиться вдвічі.

Що стосується праймеріз. Тема ця не нова, особливо у західній демократії. За словами нашого лідера, завдяки праймеріз для участі у виборах відбираються найбільш підготовлені лідери, які можуть бути в керівних органах партії. Ми цей процес починаємо з сьогоднішнього дня, 10 серпня. Внутрішньопартійне голосування буде відбуватися через наш сайт. І паралельно ми проводимо народний праймеріз, тому що скоро вибори, і ми не боїмося показати тих людей, які будуть представлені в списках від нашої партії у мажоритарних округах. У 12 точках, розташованих в найбільш людних місцях м. Харкова та області, наші волонтери будуть розмовляти з харків'янами, мешканцями області і пропонувати їм висловити свою точку зору стосовно того або іншого кандидата, який буде представлений у листівці.

Ми плануємо розпочати цей процес 10 серпня і закінчити 30 серпня. Після планується велика зустріч лідера партії з кращими людьми обласних організацій, щоб ще раз показати ту велику команду, яка сформована за останній рік на політичній арені під керівництвом Сергія Тігіпка.

А.Лесик

- Доброго дня, дорогі журналісти. Радий, що ми сьогодні зібралися колективом, який хоче і надалі працювати на благо нашого міста. Звичайно ж, наш колектив набагато більше, але оскільки студія не дозволяє вмістити великої кількості людей, прийшли найкращі. На сьогодні в країні склалася така ситуація, що важко прогнозувати склад політичних сил, які отримають перемогу у виборах. Тому "Сильна Україна" вирішила провести праймеріз, щоб харків'яни, українці розуміли, що "Сильна Україна" - це відкриті люди, які можуть представити себе до виборів. Харків'янам буде дана можливість вибрати найкращих і найдостойніших представників, які балотуватимуться до харківських обласної і міської рад. Ситуація складається так, що в нашій партії кожен член зможе висунути свою кандидатуру на праймеріз. Кращі займуть місця в списках.

- Чи існує праймеріз для кандидатів у мери міст, або ви вже визначилися з кандидатами?

А.Моченков

- Усі кандидати від місцевих організацій обов'язково зустрічаються з лідером Сергієм Тігіпком. Їхні кандидатури розглядаються на засіданні бюро партії. Ситуація непроста, тому що ми розуміємо, що Партія регіонів поставила завдання отримати всі мажоритарні і немажорітарні місця, поставити скрізь своїх керівників. У Харківській області ми не повністю визначився з кандидатом, цей процес ще буде обговорюватися до 10 вересня. Остаточні рішення будуть прийматися на партійних конференціях. Думаю, що частину мерів ми будемо висувати самі, частину - будемо підтримувати.

- Наскільки результати праймеріз вплинуть на рішення про висунення кандидата на пост харківського міського голови? Або це буде вирішувати тільки лідер партії?

- Зараз йде розмова про те, що згори нічого не вирішують, а навпаки вертикаль буде будуватися знизу вгору. Звичайно ж, кандидатура мера буде обговорюватися з Сергієм Леонідовичем, але з Києва її не привезуть - це буде місцева людина.

Що стосується результатів праймеріз, знаючи С.Тігіпка, для нього будуть дуже важливі ці результати.

- Чи можна говорити про те, що кандидат у мери Харкова буде вибиратися з першої десятки, представленої в праймеріз?

- Цілком можливо.

- Наскільки чітко контролюється система внутрішньопартійного праймеріз? Ви не припускаєте варіантів, що деякі кандидати можуть просто накручувати голоси на свою користь?

- У нас є інша проблема. У Києві достатньо сучасні аналітики, вони володіють сучасними технологіями. Щоб взяти участь у праймеріз, члени партії повинні як мінімум мати доступ до комп'ютера і електронної пошту. Не у всіх є така можливість, особливо це стосується сільського населення. З цієї точки зору, завдання - не розбиратися в тому, хто як накрутить за того або іншого кандидата, а вирішити, як дати можливість звичайній колезі проголосувати. Ми сьогодні поставили нашим районним керівникам завдання забезпечити можливість проголосувати максимальній кількості наших членів партії. А якщо хтось буде щось накручувати, все одно це буде видно.

В.Демченко

- Інтернет-голосування проходить усередині партії. При цьому потрібно обов'язково вказати номер партійного квитка і написати, хто ти такий, тому проголосувати двічі ти вже не зможеш. Підкреслюю, електронний праймеріз буде проводитися тільки для членів партії.

- Ідея праймеріз для нашої країни досить нова. Як взагалі до цієї ідеї поставилися члени партії, адже, згідно західної моделі, якщо людина програла партійний праймеріз, то вона вже не може йти за списками цієї партії?

А.Моченков

- Згоден. Думаю, що праймеріз - це акція, яка на наступних виборах буде обов'язковою, тому що зараз її підхопили багато партій. Що стосується нашої організації - нормально сприймають. Раніше в КПРС хоча і не було праймеріз, але не можна було купити місце, посаду. Ми хочемо, щоб у наших списках були тільки гідні люди. Якщо ми побудуємо ще одну партію, де будується все зверху вниз, ми нічого не вирішимо.

- Результати якого праймеріз будуть для вашої партії важливіше: народного чи внутрішньопартійного? І де можна буде дізнатися додаткову інформацію про ваших кандидатів, окрім як з ваших листівок?

- Не можу зараз сказати, який праймеріз буде більш пріоритетним. Якщо чесно, я сам як керівник організації буду радитися, яким чином обробляти результати праймеріз і на які фактори, перш за все, потрібно буде звертати увагу. Звичайно ж, буде також братися до уваги інформація про те, хто ти, звідки, досвід роботи.

- Що ви можете сказати про першу десятку, яка буде представлена в праймеріз?

- Головне - це те, чому вони тут і чому є членами СУ: вони хочуть бути корисними в тій чи іншій сфері. У нас спеціально створена експертна рада, і кожен член партії в залежності від професії та роду занять належить до того чи іншого комітету цієї ради.

Думаю, мої колеги можуть відповісти за себе, чому вони тут

М.Морозова

- Вступити до СУ - це тільки моє бажання, ніхто мене не вмовляв. У мене завжди було бажання щось змінити. Я аспірантка Народної української академії, тема моєї дисертації - "Політичні партії". Тому з самого початку у мене було бажання прийти сюди і дізнатися, як це зсередини. Прийшла, дізналася, мені сподобалося. Потім з'явилися ідеї, бажання щось робити, вивчати партійну роботу. Я тут, тому що хочу і мені це потрібно.

В.Гуляєв

- Я є керівником підприємства. Зокрема, хочу висловлювати інтереси бізнесу через партію. На підприємстві існує багато проблем. Як я можу впливати на ситуацію? Йти і займатися активною громадською діяльністю. Я вибрав для себе найбільш демократичну партію України - "Сильну Україну", найдемократичнішого лідера. Я прийшов сюди, щоб висуватися до міськради і змінювати ситуацію на краще.

- Ваші стенди, швидше за все, схожі на конкурс фотографій. Без безпосереднього контакту людей з кандидатами вони не зможуть за них голосувати з простої причини - вони їх не знають. Як ви плануєте вирішувати цю проблему?

А.Моченков

- Перше. Хочу відразу наголосити, що праймеріз - це не висування кандидатів у депутати до обласної або міської рад. У праймеріз беруть участь лідери нашої партії, які беруть участь у розвитку партії. Так, багато хто з них, звичайно ж, піде після праймеріз у депутати.

Друге. Зрозуміло, що на листівках недостатньо інформації, але ми ще будемо розміщувати білборди по місту. Плануємо випустити місцеві газети, де буде міститися більш детальна інформація про наших людей, ці газети будуть роздавати.

Думаю, в облраді буде 136 місць, у міській - 100. Звичайно ж, ми не будемо представляти на праймеріз близько 300 чоловік, ми вибрали найбільш публічних, відомих.

- Ви сказали, що, найімовірніше, до наступних виборів усі партії будуть відбирати своїх кандидатів через праймеріз. Ви внесли відповідні зміни до статуту вашої партії?

- У нас зафіксовано, що наша партія - це партія реформаторів і нових лідерів. Статут вибудуємо так, щоб будь-який член партії мав можливість достукатися до лідера. У тому числі і таємне голосування.

- Де саме будуть розставлені ваші намети з волонтерами?

- У місті це 12 місць, намети будуть у всіх 9 районах міста. Всі пункти погоджені з органами місцевої влади. Це в основному місця біля метро, на тролейбусних зупинках. Поки спека не спаде, будемо працювати з 8.00 до 12.00 та з 16.00 до 20.00.

- Багато хто у вашому списку є керівниками підприємств. Коли ви формували свої списки, чи перевіряли ви профпридатність своїх кандидатів у складі районних, міських, обласної рад?

- Питання філософське. Зрозуміло, що треба бути фахівцем у державному управлінні і знати специфіку роботу рад. Але кожен, хто туди йде, зобов'язаний мати свою точку зору на те, як керувати міським господарством. Основна наша мета і програма - це реформування. Те, що зараз садять квіти, кладуть асфальт, - це нормально, так повинно бути, треба тільки бюджет правильно витрачати. Інша справа, як цей бюджет реформувати. Основна теза Партії регіонів про те, що потрібно більше грошей дати регіонам, важливий, але цього недостатньо. Сенс полягає в тому, а наскільки достатні перспективи у міста для виживання. Головна наша теза: якщо не робити певних економічних речей, то Харків поступово буде вмирати. Ми вперше стали дотаційним містом. Після цього виникає питання: що чекає на нас через 5 років? Тому, перш за все, треба створити умови для потенційного інвестора.

- Зазвичай праймеріз проводиться для чого: є обмежена кількість виборних посад, на них претендує велика кількість кандидатів, і щоб справити відсів, проводиться праймеріз. Яка мета вашого праймеріз, якщо виборних посад набагато більше, ніж та кількість людей, яких ви представляєте громадськості через праймеріз?

- Ви трохи вирвали з контексту. Ви приводите приклад західного праймеріз. Такі заходи, про які ви говорите, можуть собі дозволити партії, яким уже по 200 років. Нам лише рік. У цьому і полягає складність. Є складності також в тому, що у нас в селах немає навіть e-mail. А як запропонувати людині в селі брати участь у праймеріз? Це основна проблема. Ще проблема в часі. А ви поки говорите про дуже глобальні, столітні проблеми.

- Результати праймеріз мають рекомендаційний чи обов'язковий характер?

- Думаю, що наш праймеріз буде носити рекомендаційний характер. Але він допоможе показати реальний стан справ.

- Чи не вийде так, що люди виберуть одних, а в списках з'являться зовсім інші люди?

- Ні, такого не буде. У списках буде близько 80% тих людей, які будуть брати участь в праймеріз.

- Як ви ставитеся до питання прийняття закону про всенародний праймеріз?

- Це риторичне питання. Ми вважаємо, що праймеріз дозволяє нам просунутися до громадянського суспільства. Це питання майбутнього. І така ініціатива напевно дозріє - не цього року, так наступного.

- Скільки часу ваша партія готувала праймеріз?

- Готувалися ми близько місяця. Відзначу, що це досить дороге задоволення: кожен пункт коштує близько 2 тис.грн.

- Чи можуть харків'яни звертатися у вашу партію за допомогою? Чи допомагаєте ви зараз людям у вирішенні тих чи інших питань?

- Партія для того і створюється, щоб створювати умови для роботи товариства з владою. Влада однієї людини не бачить. Партія повинна лобіювати інтереси людей, громадських організацій, змушувати владу бачити проблеми людей. Коли людина залишається один на один з владою, у неї, як правило, нічого не виходить.

У нас на сайті є повний перелік адрес наших організацій і телефонів. Звертайтесь. Звичайно, будемо допомагати і зараз цим займаємося щодня.