Київський районний суд Харкова залишив без задоволення скаргу на постанову прокуратури Харкова про відмову в порушенні кримінальної справи щодо працівників міліції, посадових осіб Харківської міськради, Харківської облдержадміністрації, КП "Муніципальна охорона", КП "Харківзеленбуд", підрядних організацій, залучених до будівництва автодороги від вул . Сумської до вул.Новгородської. Про це повідомив офіційний сайт прокуратури м.Харкова.

Приводом для скарги стало рішення прокуратури від 9 серпня про відмову в порушенні кримінальної справи за результатами перевірки всіх обставин справи. Прокуратура Харкова в рамках перевірки встановила, що в діях посадових осіб Харківської міськради немає складу злочину щодо невиконання рішення Комітету з питань екологічної політики Верховної Ради про дотримання вимог природоохоронного законодавства під час будівництва дороги через Лісопарк. Також у прокуратурі дійшли висновку, що об'єктивних даних, що вказують на наявність ознак складу злочинів з боку посадових осіб міського управління та районних відділів міліції, посадових осіб СКП "Харківзеленбуд", КП "Муніципальна охорона" та підрядних організацій, залучених до охорони громадського порядку під час проведення будівництва автодороги, немає.

Постанова суду вступила в силу.

Довідка "SQ". Перевірка обставин, що склалися навколо будівництва автодороги через Лісопарк, була організована на початку червня за ініціативою прокуратури м.Харкова. У рамках перевірки, зокрема, були вивчені заяви про наругу над державним прапором України службовими особами КП "Муніципальна охорона", КП "Харківзеленбуд" та працівниками міліції. Проаналізувавши ефірні та фотоматеріали з висвітлення подій, які відбувалися в ЦПКО ім.Горького, й опитавши очевидців, у прокуратурі дійшли висновку, що викладені в заявах доводи є безпідставними і спростовуються зібраними матеріалами перевірки, у зв'язку з чим прокуратурою міста винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи.

У той же час прокуратура 9 серпня порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень майстром СКП "Харківзеленбуд", яке супроводжувалося насильством стосовно до одного з активістів, що безпосередньо брали участь у пікетуванні будівництва автодороги, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст.365 КК Україна (перевищення влади або службових повноважень).

Відео-, фото-та інші матеріали, а також свідчення очевидців, за висновком прокуратури, не містили даних про перешкоджання професійній діяльності журналістів.

19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною й учасниками акції протесту постраждало кілька людей, кілька учасників акції були затримані міліцією.