Представники Харківської міської громадської організації "Чорнобильський спас" оголосили безстрокову акцію протесту. Як повідомив 5 вересня "SQ" голова організації Борис Коротков, чорнобильці мають намір щодня виходити на площу Свободи, поки Кабінет міністрів "не втілить у життя всі соціальні гарантії для пільгових категорій громадян".

"Ми говоримо про все, що обіцяли під час виборів, - соціальне житло, пільги, оздоровлення та медичне обслуговування. Крім того, є ймовірність, що завтра під час сесії Верховної Ради буде розглядатися законопроект № 7562. Ми дуже боїмося, що він буде прийнятий . Ми взагалі вже боїмося нашої влади", - заявив Б.Коротков. За його словами, пікети почалися в п'ятницю і триватимуть мінімум до 20 вересня.

"Віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв має до 20 вересня підготувати новий закон про чорнобильців, і ми будемо чекати, що з цього вийде. Сьогодні до нас на площу виходив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін, просив нас згорнути пікет, але люди відмовилися, тому що ми цій владі більше не віримо", - підкреслив голова ХМГО "Чорнобильський спас".

Як розповів "SQ" заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін, він поспілкувався з учасниками акції протесту, щоб дізнатися суть їхніх вимог. "Жоден з пікетувальників не зміг мені чітко викласти їх претензії. Мені віддали документи, в яких безладно викладені якісь посилання на закони і витяги з них", - зазначив Є.Савін.

За словами віце-губернатора, в учасників акції протесту немає претензій до обласної влади, тому обладміністрації немає сенсу вести переговори з "Чорнобильським Спасом". "Якщо претензії до обласної влади з'являться, ми тут же зберемо координаційну раду й обговоримо всі проблеми за круглим столом", - підкреслив заступник голови ХОДА.

Довідка "SQ". Відповідно до законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду", який був зареєстрований 14 січня 2011 р., виплати та компенсації ветеранам, чорнобильцям, шахтарям, медикам, учителям і багатьом іншим категоріям населення будуть регулюватися не законодавчими актами, а постановами Кабінету міністрів .