У Харківській області на обліку перебуває 62 тисячі онкохворих. Про це "SQ" повідомила прес-служба обласного Центру здоров'я. За інформацією прес-служби, за 11 місяців 2011 р. зареєстровано 9 тис. 900 випадків захворювання на рак, за аналогічний період 2010 р. - 9 тис. 380. У середньому за рік від раку по області помирає 5,5 тис. осіб, найчастіше від раку легенів. Друге місце за смертністю ділять рак шлунка і рак молочної залози.

У Центрі здоров'я відзначили, що розвиток злоякісних новоутворень можуть викликати багато чинників: куріння, зловживання алкогольними напоями, неякісне харчування, надмірне сонячне світло, радіація, забруднене довкілля, стреси, спадковість, гормональні порушення, безсистемне вживання медичних препаратів. "Виникнення 43% ракових захворювань можна запобігти, дотримуючись елементарних норм здорового способу життя", - заявили в Центрі здоров'я.

За даними центру, рівень онкологічної допомоги зараз не відповідає реальним потребам населення України і рівню розвитку онкологічної науки. Так, лише 65% первинних хворих у країні охоплені спеціальним лікуванням, 35% хворих помирають протягом 1-го року і лише 40% хворих живуть п'ять і більше років після встановлення діагнозу. Виявлення раку на ранній стадії і його адекватне лікування забезпечує одужання у хворих з I стадією в 100% випадків, II - до 80%, III - 25-30%, IV - 5-8%. Особливе значення в ранній діагностиці раку грають скринінгові програми, які дозволяють визначати пухлини в початкових стадіях росту.

Довідка "SQ". За інформацією Центру здоров'я, ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік і кожна п'ята жінка, причому майже 30% хворих знаходяться в працездатному віці. Зараз на кожні 50 мешканців України припадає 1 онкологічний хворий. На обліку в онкологічних установах перебуває майже 1 мільйон хворих. Щодня реєструється 470 нових випадків захворювання та 250 смертей від раку, за рік - понад 160 тис. нових випадків захворювання і 85 тис. смертей.

За прогнозними оцінками, до 2020 р. рівень захворюваності злоякісними новоутвореннями в країні досягне 180 тис. нових випадків, тобто збільшиться на 15%. У чоловіків частіше реєструють рак легенів, шкіри, шлунка, простати, товстої кишки, у жінок - рак молочної залози, шкіри, шлунка, товстої кишки, тіла матки.

4 лютого - Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями. Проголошений Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями, його мета - "підвищення обізнаності про рак як одне з найстрашніших захворювань сучасності, привернення уваги до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання".