На площади Свободы работники "Горэлектротранса" протестуют против реорганизации предприятияАкція протесту працівників ХКП "Міськелектротранс" проходить на пл. Свободи в Харкові. У ній беруть участь близько 100 осіб: кондуктори та водії трамваїв і тролейбусів, представники ініціативно-правозахисної групи "Прорвемося" і члени всеукраїнської профспілки "Захист справедливості". Учасники акції тримають плакати "Ми проти крадіжки комунального майна!", "Досить знущатися!".

Вони вимагають призупинити реорганізацію "Міськелектротрансу" шляхом його дроблення і погасити в триденний термін працівникам підприємства заборгованість із зарплати і до Пенсійного фонду (ПФ). За словами протестувальників, їм ще не видали зарплату за червень, а до ПФ внески не сплачуються вже два роки. Голова Харківської обласної організації Конфедерації вільних профспілок України Володимир Демиденко заявив, що заборгованість "Міськелектротрансу" до ПФ становить понад 50 млн.грн. Через це працівникам "Міськелектротрансу", які виходять на пенсію, не нараховується пенсія в повному обсязі. В.Демиденко підкреслив, що прибутки "Міськелектротрансу" в I кварталі 2011 р. склали 40 млн.грн., "і при цьому керівництво підприємства не змогло забезпечити виплату зарплати".

Крім того, учасники акції вимагають у триденний термін провести переговори між профспілкою "Захист справедливості", керівництвом "Міськелектротрансу" і міською владою. Протестуючі вимагають від керівництва підприємства повністю відзвітувати про фінансовий стан підприємства за 2009-2011 рр., а також забезпечити допуск на підприємство представників профспілки "Захист справедливості". Мітингувальники відправили свої вимоги голові облради Сергію Чернову, директору "Міськелектротрансу" Сергію Почепецькому і секретарю Харківської міськради Олександру Новаку.

Як повідомив голова первинної профспілкової організації "Захисту справедливості" "Міськелектротрансу" Андрій Ільгов, якщо вимоги мітингувальників не будуть задоволені, в понеділок, 8 серпня, працівники підприємства почнуть безстроковий страйк.

Як повідомив офіційний сайт міськради з посиланням на директора Департаменту транспорту і зв'язку міськради Сергія Дульфана, ніяких звільнень у "Міськелектротрансі" у зв'язку з реорганізацією не буде. Зарплати, пільги і кількість співробітників на створених замість "Міськелектротрансу" комунальних підприємствах не зміняться до закінчення терміну дії колективного трудового договору. Тільки після цього в разі необхідності колектив разом з керівництвом і профспілкою зможе внести зміни до трудового договору.

Крім того, С.Дульфан запевнив працівників депо, що після звільнення у зв'язку з переведенням на нове місце роботи їм погасять усі борги із зарплати. Також за бажанням працівників їм виплатять компенсацію за невикористану відпустку або ж перенесуть відпускний період уже на нове підприємство.

На площади Свободы работники "Горэлектротранса" протестуют против реорганизации предприятия На площади Свободы работники "Горэлектротранса" протестуют против реорганизации предприятия
На площади Свободы работники "Горэлектротранса" протестуют против реорганизации предприятия На площади Свободы работники "Горэлектротранса" протестуют против реорганизации предприятия

 

Довідка "SQ". У зв'язку з реформуванням ХКП "Міськелектротранс" рішеннями сесії Харківської міськради в місті створено п'ять комунальних підприємств: "Салтівське трамвайне депо", "Жовтневе трамвайне депо", "2-е тролейбусне депо", "3-е тролейбусне депо" і "Міськелектротранс-сервіс".

За словами директора Департаменту транспорту і зв'язку міськради С.Дульфана, з 15 серпня рішенням Фонду комунального майна територія, рухомий склад, будівлі "Міськелектротрансу" перейдуть на баланс нових комунальних підприємств - двох тролейбусних і двох трамвайних депо. С.Дульфан підкреслив, що реорганізація "Міськелектротрансу" проводиться для того, щоб дати можливість новим експлуатаційним підприємствам самостійно вести фінансово-господарську діяльність і розпоряджатися коштами, які вони заробляють.

2 серпня в Харкові на маршрути не вийшло 76 тролейбусів. Водії та кондуктори ХКП "Міськелектротранс" проводять попереджувальну акцію протесту проти реорганізації підприємства.