"Підтримка ВО "Свобода" населенням Харківської області з 2010 р. зросла приблизно у два рази", - заявив "SQ" кандидат у народні депутати за партійним списком від "Свободи", голова Харківської обласної організації "Свободи" Ігор Швайка. Він зазначив, що, за попередніми підрахунками, на виборах до Верховної Ради (ВР),  що відбулися 28 жовтня, в містах і районних центрах області "Свобода" набрала 4-6% голосів виборців, у селах - 2-4%. "У той же час на виборах Харківської облради 2010 р. ми набрали 1,8% голосів, міськради - близько 2%, а зараз середній рівень підтримки партії в області склав 3,9%", - зазначив Швайка.

Відповідаючи на питання, на чому він має намір зосередитися в парламенті, Швайка зазначив, що, на відміну від самовисуванців, він не може обрати для себе окремої лінії поведінки. "Я можу тільки висловити свої побажання, а вирішувати, в якому комітеті ВР мені краще працювати, буде керівництво фракції. У мене є бажання працювати у складі "Свободи", чим я і займаюся. А в цілому про роботу в парламенті говорити поки рано, оскільки ми ще не закінчили підрахунок голосів, які крадуться у нас майже на кожній дільниці", - зазначив Швайка.

За його словами, згідно з даними екзит-полів, "Свобода" набрала 12-13% голосів українських виборців, а за результатами офіційного підрахунку голосів, загальноукраїнський результат складає близько 10%. У той же час Партія регіонів навіть за результатами власних екзит-полів набирала 28-30%, а при офіційному підрахунку має 32%. "Ці цифри десь беруться, і найчастіше не за рахунок "Свободи", а за рахунок технічних політичних сил, наприклад, "Зеленої планети" і так далі. Наше завдання - звірити дані первинних протоколів з результатами паралельних підрахунків голосів і в разі порушень домагатися перерахунку голосів на окремих дільницях", - заявив Швайка.

Він зазначив, що вранці представники "Свободи" почали звіряти результати голосування і ввечері вже будуть дані, на скількох дільницях потрібно буде перерахувати голоси.

Довідка "SQ". Швайка увійшов до партійного списку ВО "Свобода" під номером 8. Це прохідне місце: при результаті в 10% голосів виборців "Свобода" за списками отримає в парламенті більше 20 місць.