Екс-прем'єр міністр України, лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко 27 квітня направила судді Київського райсуду Харкова Костянтину Садовському заяву про те, що вона за станом здоров'я не зможе взяти участь у завтрашньому засіданні суду. Також вона попросила припинити розгляд кримінальної справи стосовно неї до одужання. Про це повідомив журналістам захисник екс-прем'єра Сергій Власенко.

За його словами, копії заяви також відправлені керівництву Качанівської колонії і прокурору Харківської області Геннадію Тюріну. До заяви додається висновок німецьких лікарів з клініки "Шаріте" про те, що Ю.Тимошенко не здатна брати участь у судових засіданнях. У заяві екс-прем'єр також зазначила, що німецькі медики були єдиними, хто її оглядав, а інші лікарі робили висновки про стан її здоров'я з чужих слів. Також у листі Ю.Тимошенко висловила побоювання, що завтра для того, щоб доправити її до суду, буде використана сила.

Крім того, С.Власенко сьогодні заявив, що до Ю.Тимошенко застосували фізичну дію за прямим наказом генерального прокурора України Віктора Пшонки. У зв'язку з цим захисник вимагає усунути В.Пшонку з обійманої посади. За словами С.Власенка, В.Пшонка не зможе об'єктивно розслідувати цей інцидент, тому що йому доведеться притягнути до відповідальності самого себе.

Захисник підтвердив, що фотографії, які підтверджують побиття Ю.Тимошенко, справжні й були зроблені за його участі.

Довідка "SQ". Ю.Тимошенко 20 квітня оголосила голодування на знак протесту проти "того, що відбувається в країні і з нею особисто". Раніше захисник екс-прем'єра Сергій Власенко заявив, що Ю.Тимошенко 20 квітня доправили для проходження лікування до ЦКБ № 5 (Харків) проти її волі. Сама екс-прем'єр пізніше заявила, що перед транспортуванням до лікарні співробітники колонії побили її.

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка 23 квітня направив прокурору Харківської області Геннадію Тюріну доручення провести дослідчу перевірку за заявою Ю.Тимошенко про незаконні, на її думку, дії посадових осіб Качанівської колонії під час її перевезення 20 квітня до лікарні № 5 "Укрзалізниці".

Київський районний суд Харкова 28 квітня о 10.00 почне слухання по суті кримінальної справи щодо ЄЕСУ.