Активістка безстрокової акції протесту проти закону "Про основи державної мовної політики" на пл.Свободи в Харкові Жанна Титаренко 20 липня оголосила голодування. Цю інформацію вона підтвердила "SQ".

"Раніше я кілька днів удома обмежувала кількість уживаної їжі, а сьогодні почала голодувати, щоб таким чином привернути увагу громадськості до ситуації із законом. Я не проти російської мови, я проти прийняття цього безглуздого закону, з положеннями якого я ретельно ознайомилась", - зазначила активістка. Вона зазначила, що "буде голодувати до останнього".

Довідка "SQ". 3 липня 2012 р. парламент під головуванням Адама Мартинюка прийняв закон "Про основи державної мовної політики", який закріплює функціонування в Україні регіональних мов, у тому числі російської. Перша спроба розгляду цього документа, ініційованого представниками Партії регіонів, закінчилася бійкою в парламенті. В цілому документ був прийнятий без розгляду та врахування поправок. Спікер Володимир Литвин і віце-спікер Микола Томенко подали заяви про відставку, однак ці питання парламент не розглядав. У Києві біля "Українського дому" кілька активістів проводять голодування на знак протесту проти ухвалення закону.