Харківська облрада сьогодні, 25 липня, на сесії прийняла звернення до президента України Віктора Януковича і Верховної Ради з приводу ситуації навколо закону "Про основи державної мовної політики". За прийняття звернення проголосували 99 депутатів з фракції Партії регіонів, 7 - Компартії і один з фракції Народної партії, проти - 8 депутатів з фракції ВО "Батьківщина". Голосування пройшло в поіменному режимі, його результати будуть опубліковані в ЗМІ.

Як зазначено в зверненні, облрада "стурбована ситуацією, яка розгортається навколо закону". "Особливе занепокоєння викликають спроби використати рішення Верховної Ради як обставину для дестабілізації політичної ситуації. Ніколи в цивілізованому суспільстві бійки, хуліганські дії, голодування й інші провокаційні дії не могли замінити розумний компроміс", - наголошується у зверненні.

У документі говориться, що в червні 2006 р. Харківська облрада ухвалила рішення про реалізацію конституційних гарантій на використання російської мови в області. Прийняття цього рішення не викликало і не викликає напруги в суспільстві. "Враховуючи вищесказане, облрада підтримує позицію президента України, який вважає, що закон повинен пройти експертизу на відповідність до Європейської хартії регіональних мов або мов нацменшин, яку ратифікувала Україна. Наполягаємо на припиненні будь-яких спекуляцій, пов'язаних з цим питанням", - зазначено у зверненні.

Довідка "SQ". 3 липня 2012 р. парламент під головуванням віце-спікера Адама Мартинюка прийняв закон "Про основи державної мовної політики", який закріплює функціонування в Україні регіональних мов, у тому числі російської. Перша спроба розгляду цього документа, ініційованого представниками Партії регіонів, закінчилася бійкою в парламенті. В цілому документ був прийнятий без розгляду та врахування поправок. На підпис президенту його поки не передали.

Раніше, 10 липня, звернення до президента України на підтримку закону прийняла Харківська міськрада.

З 3 липня в Харкові на пл. Свободи проходить акція протесту проти ухвалення закону. Одна з активісток, Жанна Титаренко, 20 липня на знак протесту оголосила голодування, однак 23 липня їй стало зле, її відвезла швидка допомога, і активістка припинила голодування. Зараз на площі залишається близько 10 учасників акції.