Новий закон про місцеві вибори гірше захищає права кандидатів у депутати місцевих рад або на посаду сільського, селищного або міського голови. Про це 12 липня заявив "SQ" доцент кафедри конституційного права Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого Федір Веніславський.

За його словами, найбільш проблемним у цій площині є положення про зняття кандидата з реєстрації. "Раніше для зняття кандидата з реєстрації необхідно було в судовому порядку довести факт правопорушення - підкуп виборців, тиск на підлеглих, залучення на кампанію грошей не з виборчого фонду і так далі. Тепер же процедура міняється: кандидата можуть зняти з реєстрації, якщо він порушив закон про місцеві вибори, отримав попередження і повторно порушив закон, наприклад, йому поставив порушення порядку агітації. Рішення про зняття приймає територіальна виборча комісія. Цей механізм може використовуватися як технологія для зняття з реєстрації неугодних кандидатів", - відзначив Ф. Веніславський.

За його словами, в цілому законом про місцеві вибори була зроблена "спроба наблизити поради до народу". "Через пропорційної виборчої системи багато представників територіальної громади області не були представлені в обласній раді. Багато говорили, що депутати втратили зв'язок з районами, округами. Змішана система виборів - пропорційно-мажоритарна - кілька пом'якшить цю проблему. Я вважаю, що для виборів до місцевих рад необхідно взагалі використовувати тільки мажоритарну систему, хіба що для облрад можна було б залишити змішану", - підкреслив експерт.

У той же час він відзначив, що, наприклад, норма про незареєстрованих за 365 днів до виборів партіях або осередках порушує конституційні принципи виборчого права. "Закон виглядає як спроба узурпувати владу, оскільки партійні осередки, не зареєстровані за 365 днів до виборів, не можуть висувати своїх кандидатів. Але в даному випадку діє не право, а політична доцільність, в результаті якої "молоді "партії не можуть взяти участь у виборах. Ще в 1998 р. Конституційний суд, вивчивши питання конституційності закону про вибори народних депутатів, відмовився його розглядати, пославшись на те, що визначення типу виборчої системи є питанням політичної доцільності", - повідомив   Ф. Веніславський.

Також юрист зазначив, що відповідно до закону всі обрані на позачергових виборах депутати місцевих рад, сільські, селищні та міські голови будуть виконувати свої обов'язки протягом відведеної законом каденції: депутати п'ять років, голови - чотири.