Італійський суд сьогодні, 12 квітня, прийняв рішення про утримання екс-губернатора Харківської області, голови облорганізації ВО "Батьківщина" Арсена Авакова під домашнім арештом. Про це повідомив журналістам начальник управління з боротьби з корупцією прокуратури Харківської області Олександр Бабіков. За його словами, А.Аваков перебуватиме під домашнім арештом до прийняття судом рішення про можливість його екстрадиції. За законом це рішення має бути прийняте протягом 40 днів з моменту затримання А.Авакова.

О.Бабіков зазначив, що прокуратура Харківської області ще 4 квітня передала до італійського суду всі матеріали, що стосуються справи А.Авакова, перекладені італійською мовою.

За словами О.Бабікова, захист А.Авакова в суді клопотав про те, щоб екс-губернатора відпустили з-під варти. Суд підтримав думку італійських прокурорів і прийняв рішення про домашній арешт.

За словами начальника управління з боротьби з корупцією облпрокуратури, А.Аваков буде знаходитися за місцем свого нинішнього проживання. Йому буде дозволено виходити з дому, але заборонено залишати межі населеного пункту, в якому він зараз перебуває. В будь-який час його місцерозташування зможе перевірити поліція. Також А.Аваков повинен буде регулярно відвідувати поліцейську дільницю.

Довідка "SQ". На початку січня 2012 р. прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район). 26 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу стосовно А.Авакова за фактом перевищення ним службових повноважень. 31 січня правоохоронці провели обшуки у двох квартирах А.Авакова. В цей же день він був оголошений у міжнародний розшук.

26 березня з'явилася інформація про затримання А.Авакова в Італії. Пізніше італійські парламентарії в парламентському запиті до міністра закордонних справ, міністра юстиції та міністра внутрішніх справ Італії попросили відмовити у видачі А.Авакова Україні і розглянути можливість надання йому політичного притулку.

12 квітня стало відомо, що суд в Італії звільнив А.Авакова з-під варти.