Екс-губернатор Харківської області, голова облорганізації ВО "Батьківщина" Арсен Аваков після того, як виїхав з України, намагався оселитися в Литві. Про це 12 квітня повідомив журналістам начальник управління з боротьби з корупцією прокуратури Харківської області Олександр Бабіков. За його словами, прокуратура Харківської області отримала офіційну інформацію від Інтерполу Литви про те, що 31 січня А.Аваков звертався до влади Литви з проханням надати йому право постійного проживання в цій країні. О.Бабіков уточнив, що А.Аваков просив не політичного притулку, а права проживання (31 січня А.Авакова оголосили в міжнародний розшук - "SQ").

За словами О.Бабікова, екс-губернатор Харківщини хотів отримати право проживання в Литві на тій підставі, що він є співробітником комерційної фірми "Divia Investment", яка зареєстрована в Литві. Засновником цієї компанії за документами є Інна Авакова, дружина А.Авакова. За словами О.Бабікова, даних про те, що екс-губернатору Харківщини надали право там проживати, немає.

Також начальник управління з боротьби з корупцією облпрокуратури повідомив, що на сьогодні у справі А.Авакова опитано 100 свідків, потрібно закінчити проведення 15 експертиз. О.Бабіков підкреслив, що якщо А.Авакова екстрадують в Україну, то протягом 48 годин після прибуття він повинен бути доставлений до суду для визначення запобіжного заходу.
 

Довідка "SQ". На початку січня 2012 р. прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район). 26 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу стосовно А.Авакова за фактом перевищення ним службових повноважень. 31 січня правоохоронці провели обшуки у двох квартирах А.Авакова. В цей же день він був оголошений у міжнародний розшук.

26 березня з'явилася інформація про затримання А.Авакова в Італії. Пізніше італійські парламентарії в парламентському запиті до міністра закордонних справ, міністра юстиції та міністра внутрішніх справ Італії попросили відмовити у видачі А.Авакова Україні і розглянути можливість надання йому політичного притулку.

12 квітня стало відомо, що суд в Італії прийняв рішення про утримання А.Авакова під домашнім арештом. А.Аваков перебуватиме під домашнім арештом до прийняття судом рішення про можливість його екстрадиції. За законом це рішення має бути прийняте протягом 40 днів з моменту затримання А.Авакова.