Законодавство України дозволяє екс-прем'єру, лідеру ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко, яка відбуває покарання у Харкові, виїхати на лікування за кордон. Про це 8 листопада заявив журналістам захисник Тимошенко Сергій Власенко.

За його словами, законодавство України чітко регулює всі питання, пов'язані з можливістю лікуватися за кордоном. Власенко послався на "Основи законодавства України з питань охорони здоров'я", зокрема, на статтю 36 цього документу "Направлення хворих на лікування за кордон", яка дозволяє направити громадянина України на лікування за кордон у разі неможливості надання медичної допомоги в медичних установах України. "Пенітенціарна служба за особистою вказівкою Януковича створює такі умови, в яких лікувати Тимошенко неможливо", - заявив Власенко.

Він зазначив, що головний лікар ЦКБ № 5 Михайло Афанасьєв - "дуже залежна людина", який "підспівує" пенітенціарній службі. "Він говорить, що стан здоров'я Тимошенко задовільний, але як він може бути таким, якщо вона не отримувала останнім часом належного лікування, не виходила на свіже повітря і взагалі 10 днів голодує", - підкреслив Власенко. За його словами, Тимошенко дуже схудла, що помітно візуально, вона слабка, практично не може ходити сама.

Власенко також спростував заяви пенітенціарної служби про те, що Тимошенко нещодавно користувалася мобільним телефоном. За його словами, в останні три дні екс-прем'єр не використовувала телефон, "хоча це її право".

Власенко розповів, що сьогодні спілкувався з Тимошенко 40 хвилин, вони обговорили ситуацію, яка склалася в Україні у зв'язку з виборами. За словами Власенка, Тимошенко не міняє своєї думки і вважає, що вибори від початку до кінця були сфальсифіковані "за наказом Януковича". "Проблеми на 10-15 округах - тільки верхівка айсберга", - передав Власенко слова Тимошенко. За його словами, Тимошенко вважає, що перевибори не потрібні, оскільки громадяни зробили свій вибір, і треба його відстояти.

Довідка "SQ". Сьогодні заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби в Харківській області Андрій Лапінський заявив, що, згідно з чинним законодавством, лікування Тимошенко за кордоном неможливе.

Тимошенко була засуджена до 7 років за звинуваченням у зловживанні владою при підписанні газових домовленостей з Росією та відбуває термін у Качанівській колонії Харкова. 9 травня екс-прем'єра перевезли до ЦКБ № 5 "Укрзалізниці" для лікування.

29 жовтня Тимошенко оголосила голодування на знак протесту проти фальсифікації результатів парламентських виборів, що пройшли 28 жовтня. 7 листопада її адвокат Олександр Плахотнюк заявив, що стан здоров'я лідера "Батьківщини" різко погіршився у зв'язку з голодуванням і з тим, що її лікування фактично припинене.