Засідання у справі про напад на військову частину на вул. Дерев'янка відбулося сьогодні, 27 вересня, в Дзержинському районному суді Харкова. Судді заслухали свідчення свідків - солдатів строкової служби, а також зачитали деякі матеріали кримінальної справи.

Нагадаємо, 22 березня два брати, Сергій Руденко та Костянтин Сапельняк, напали на караул військової частини А-1451 радіотехнічних військ з метою заволодіти армійською зброєю. Злочинці були озброєні обрізом мисливської рушниці й ножами. Вони напали на солдата строкової служби Володимира Березюка і завдали йому сім ножових поранень, від яких хлопець помер. Після цього інший солдат, Ігор Шило, вибив обріз з рук нападника, а старший лейтенант - начальник караулу Олег Гурін - застрелив одного з нападників, Сапельняка, зі свого пістолета. Обом військовослужбовцям були нанесені колото-різані рани. Руденко заарештований і перебуває зараз у СІЗО.

Сьогодні суд, зокрема, зачитав свідчення, раніше дані Руденком. Підсудний стверджує, що скоїти напад запропонував його загиблий молодший брат, а він його постійно відмовляв. Обріз і ножі чоловіки взяли з собою тільки з метою "залякати караул". Якщо ж військові почнуть чинити опір, нападники планували стріляти в повітря. "Я нікому ніяких ударів ножем не наносив, тілесних ушкоджень не завдавав і не намагався стріляти з обріза", - заявив Руденко в зачитаних показаннях. У той же час старший лейтенант Гурін стверджує, що підсудний наносив удари солдату Шилу. "Коли він говорить, що не діставав ніж, - це неправда", - заявив Гурін журналістам.

За словами Руденка, його брат намагався заволодіти двома автоматами, щоб захиститися від кредиторів, перед якими в нього були великі борги. В той же час у більш ранніх свідченнях Руденко говорив про те, що зброя була потрібна для того, щоб продати її замовнику і розрахуватися з боргами. "Мотив злочину не зрозумілий. Реально зрозуміти, навіщо вони прийшли до військової частини, ніхто не може. Судді, я думаю, розуміють, що людина намагається приховати правду", - зазначив, відповідаючи на запитання журналістів, вітчим загиблого солдата Ігор Черноліх.

За словами адвоката підсудного Ігор Дегтярьов, організатором злочину був брат Руденка. "У нього були борги, були неприємності, пов'язані з бізнесом, дуже велика сума боргу. Дійсно, він організував цей злочин і умовив брата його вчинити", - зазначив адвокат. Держобвинувач Євген Терпелюк теж підкреслив, що, згідно з версією досудового слідства, показаннями Руденка та свідків, удари Березюку завдав Сапельняк, але цей факт остаточно ще не доведений.

"Я б хотів принести вибачення батькам загиблого солдата від свого імені та імені свого покійного брата за цю жахливу смерть. Ніхто не хотів, щоб так сталося. Я повністю каюсь, визнаю свою провину і докладу всіх зусиль, щоб виконати позовні вимоги, які заявили потерпілі", - сказав сьогодні в суді Руденко. Мати загиблого Лариса Березюк вимагає стягнути 1 млн. грн. матеріальної та моральної шкоди, постраждалі військові Гурін та Шило - по 100 тис.грн.

Прокурор Терпелюк повідомив, що допит підсудного та свідків закінчені. Суд перейшов до розгляду доказів, які містяться в матеріалах кримінальної справи. За словами прокурора, в сукупності за кількома статтями Кримінального кодексу України Руденко може бути засуджений у тому числі і до довічного ув'язнення.

Наступне засідання суду призначено на завтра, 28 вересня.

Довідка "SQ". Руденко звинувачується у скоєнні умисного вбивства особи, що виконував службовий обов'язок, за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів та в незаконному поводженні зі зброєю (злочини передбачені ст. 115, 262 і 263 Кримінального кодексу України).