Пожежа в північному корпусі Харківського національного університету ім. В.Каразіна могла статися з вини робітників, які ремонтували покрівлю на горищі будівлі. Про це 23 вересня заявив журналістам начальник Головного управління МНС України в Харківській обл. Павло Одарюк.

"Пожежа виникла в горищному приміщенні, де будівельна організація виконувала покрівельні роботи, і почалася вона за 15 хвилин після уходу робітників. Ми знайшли на горищі грілку від газового балона. Можливо, її просто не вимкнули. Балон вибухнув. Окрім того, на горищі було ще три балони, їх вдалося вчасно винести і запобігти новим вибухам. В іншому випадку дах міг обвалитися", - заявив П.Одарюк.

За його словами, повітропроводами вогонь поширився вниз, і вогнища пожежі з'явилися на різних поверхах, у тому числі на першому. "Довелося розкривати конструктивні елементи будівлі, щоб не допустити спалахів. Пожежу було ліквідовано за дві години", - заявив П.Одарюк.

За його словами, інша пожежа - на вул. Сумській, 11 - не вдалося розпочати гасити вчасно. "У підвалі кафе "Занзібар" виробляли випічку. Там спрацювала протипожежна сигналізація, але місцевий персонал сказав, що все нормально. В результаті час було втрачено, вогонь почав поширюватися будівлею", - заявив П.Одарюк. Пожежі була привласнена найвища, п'ята, категорія складності. Зараз прокуратура Дзержинського району проводить розслідування причин пожежі. Головні версії - замикання електропроводки і занос відкритого джерела вогню.

Довідка "SQ". Будівля університету горіло 18 вересня. Площа пожежі склала близько 400 кв.м, вогонь був згашений о 21.45. На місці події працювали 17 відділень Державної пожежної охорони. Жертв і постраждалих немає, врятовано 37 осіб, з університету було евакуйовано 168 людей.

Чотириповерхова будівля на вул. Сумській, 11 у Харкові горіла всю ніч 7 вересня. Пожежа почалася увечері 6 вересня. Вогонь охопив перегородки на 2-му та 3-му поверхах, поширився на 500 кв.м. Пожежа була згашена вдень 7 вересня. Ніхто не постраждав. Окрім кафе "Занзібар" у будівлі розташовані магазини "Люксоптика", "Бриз", "Червоний маг" і "Карнеол", а також редакція телевізійної служби новин "Харківські вісті" й офіси комерційних організацій.