Вибух у житловому будинку по пр. Московському, 248-г міг статися через пошкоджений балон. Про це 17 грудня повідомив журналістам заступник головного інженера ПАТ "Харківміськгаз" Володимир Кузнєцов.

"Якщо балон заправляють газом при температурі мінус 15 градусів, як було вчора, то коли його потім заносять до теплого приміщення, то всередині балона створюється тиск, газ розширюється, і це може спровокувати вибух. Потрібно з'ясувати, чи не було механічних пошкоджень у балоні, і встановити, де він зберігався. Оскільки якщо балон випробуваний і перевірений, то він безпечний. Але, можливо, його упустили, і в комплексі це призвело до такого результату", - відзначив Кузнєцов.

Він розповів, що був у будинку, який вибухнув, і зробив свої висновки. "Сила руйнування схожа на вибух 40-літрового балона зі скрапленим газом. Я оглянув кухню в квартирі і не побачив там ніяких несправностей, газові прилади були підключені правильно. Але остаточні висновки зроблять фахівці, які задіяні в розслідуванні", - додав Кузнєцов.

Нагадаємо, що будинок, який постраждав від вибуху, газифікований: у ньому встановлені газові варочні плити.

Довідка "SQ". У квартирі на 10-му поверсі 16-поверхового будинку на Московському проспекті, 248-г (район станції метро "Імені О.Масельського") увечері 16 грудня стався вибух з наступним загорянням. Вибухом зруйновані міжквартирні перегородки, пошкоджене перекриття між 9-м, 10-м і 11-м поверхами, а також несні конструкції зовнішньої стіни. В результаті вибуху загинули чотири людини, з них - двоє дітей 2005 та 2011 р.н., постраждали вісім людей. Під час пожежі було евакуйовані 184 особи, пожежні врятували 16 мешканців. Деяких мешканців тимчасово відселили до готелю "Турист".

Попередня причина вибуху - газовий балон, який знаходився в одній з квартир на 10-му поверсі. Чоловік, який приніс до будинку газовий балон, уже затриманий і дає свідчення в міліції й прокуратурі.

Як повідомили "SQ" в обласній прокуратурі, розслідування розпочате за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.270 КК України (порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей; карається позбавленням волі терміном від 3 до 8 років).

Терміни реконструкції постраждалого будинку фахівці оприлюднять протягом двох найближчих днів, до завтра підрахують завдані збитки. Планується, що найближчим часом відбудеться засідання обласної комісії з надзвичайних ситуацій, яка визнає надзвичайну ситуацію на Московському проспекті регіональною. У такому разі Харків може очікувати фінансової допомоги від держави.