Харківські судді та адвокати, які знали жорстоко вбитого вчора суддю Фрунзенського районного суду Володимира Трофимова, не розуміють мотивів його вбивства. Як розповів "SQ" колега убитого, який давно знав його, протягом останніх 5-7 років Трофимов не вів жодних резонансних справ, пов'язаних, наприклад, з організованими злочинними групами. "Звичайні рядові справи, банальні, нічим не примітні, нічого з того, що могло б спричинити таку страшну помсту", - зазначив співрозмовник.

Він також висловив думку, що мститися судді районного суду - безглуздо, бо це лише суд першої інстанції, рішення якого завжди може бути оскаржене апеляційним чи вищим судом. "Хоча ніхто не застрахований від психічно хворих людей", - відзначило джерело.

Трофимов працював у Фрунзенському суді приблизно з 1987 р., прийшовши туди суддею "з адвокатів", і незабаром був призначений головою цього суду. Очолював його 20 років, до 2007 р., відтоді і до цього часу працював рядовим суддею. Його батько також був суддею, довгий час очолював Московський районний суд Харкова.

За словами колег, Володимир Трофимов відрізнявся скромністю: жив у звичайному багатоповерховому будинку, в квартирі з дерев'яними дверима і звичайним ремонтом. Він навіть не мав особистого автомобіля - їздив на маршрутках, таксі та метро. Відповідаючи на численні запитання колег про те, чому він не має своєї машини, Трофимов посилався на проблеми із зором (найімовірніше, був дальтоніком).

Про своє захоплення - колекціонування монет, нагород і парцеляни - Трофимов з колегами говорив мало. Всі знали про його хобі, але не вникали в подробиці. Відомо, що це хобі було сімейним: колекціонувати почав батько покійного.

У загиблого судді, за словами співрозмовників "SQ", були нормальні стосунки в родині. У них з дружиною був спільний син 30 років (який також загинув учора), а в дружини ще був син від першого шлюбу (саме він виявив обезголовлені тіла своїх рідних уранці в їхній квартирі). Рідний син судді "займався комп'ютерами", працював вдома, найімовірніше, програмуючи. Його 29-річна дівчина (також загинула вчора) була лаборантом Інституту мікробіології ім.Мечникова.

"Це був дуже спокійний, адекватний, абсолютно не скандальний чоловік. Таке вбивство, з незрозумілою жорстокістю, при якому вирізали всю родину, шокувало не тільки суддівську середу (хоча те, що вона вчинена в День працівників суду - дуже суттєвий штрих), а всю країну. Телефонують колеги з інших країн, у них у голові не вкладається, що таке може статися", - зазначають джерела.

Довідка "SQ". Учора, 15 грудня, в День працівників суду, була убита сім'я судді Володимира Трофимова. У квартирі в будинку на Московському проспекті були виявлені тіла самого судді, його дружини, їх сина і подруги сина. Всі тіла обезголовлені, при цьому голів на місці події не було.

Згідно з Єдиним державним реєстром судових рішень, загиблий суддя Трофимов розглядав цивільні та кримінальні справи. Останнє рішення він виніс 12 грудня - це була справа про призначення аліментів на дитину.

Порушено кримінальну справу за за ознаками ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

У справі про вбивство судді слідство розглядає три версії: професійна діяльність загиблого, вбивство з метою заволодіння колекції антикваріату, порцеляни й монет, яка належала йому, а також вбивство на замовлення.