На российском интернет-аукционе выставили на продажу раритеты из харьковского архива. В архиве заявляют, что все документы на местеНа російському інтернет-аукціоні "Молоток" виставлені на продаж документи початку XX ст., які повинні перебувати в Державному архіві Харківської області. В архіві створена спеціальна комісія, яка перевіряє, чи на місці документи.

На сайті інтернет-аукціону користувач під ніком "happy_star17" запропонував для продажу проект будівництва дерев'яного храму в слободі Нижча Верхосулка (Зеленківка) Лебединського повіту (1906 р.), проект слободи Коноплянівка Старобільського повіту (1902 р.), проект розширення кам'яного храму в слободі Луки Сумського повіту (1906 р.), проект будівлі дзвіниці до дерев'яного храму в слободі Бобрик Лебединського повіту (1906 р.). Вартість кожного документа - трохи більше 200 доларів.

Як розповів "SQ" користувач архіву Микола Дуда, принаймні, один з виставлених документів точно належить Державному архіву Харківської області: це проект слободи Коноплянівка Старобільського повіту. За його словами, він знає реквізити цього документа - фонд 4, опис 139, одиниця збереження 699. М.Дуда також повідомив, що написав листа до харківського архіву з проханням розібратися в ситуації.

Копії всіх згаданих документів були включені до книги харківського дослідника Андрія Парамонова "Православні храми і монастирі Харківської губернії". Як розповів "SQ" сам А.Парамонов, він не виключає, що документи могли бути вкрадені, оскільки вже стикався з фактами зникнення документів з цього архіву. "Минулого року з архіву зникли чотири карти кінця дев'ятнадцятого століття - карта Вовчанського повіту, карта Сумського повіту, карта Лебединського повіту та карта Харківської губернії. Кожна така карта може коштувати близько 2 тис. доларів, виключаючи карту Лебединського повіту, оскільки це тільки схематичний план. В архіві це питання не піднімалося, ніякого розслідування не було. Я точно знаю, що ці документи були в архіві у 2008 р., я працював з ними, а в червні 2011-го їх уже не було", - заявив А.Парамонов . Він направив заяву до прокуратури Харкова з проханням розібратися в ситуації. Прокуратура почала своє розслідування.

Як заявила "SQ" директор архіву Людмила Момот, після звернення М.Дуда в архіві була створена спеціальна комісія, яка виявила всі зазначені документи на своїх місцях. "Що стосується заяви А.Парамонова, то я можу сказати, що всі документи, про які він говорить, знаходяться на своїх місцях, жодних зникнень документів в архіві не було", - заявила Л.Момот.