Харківські митники спільно з прикордонниками виявили у командира літака Харків - Москва шість монет з ознаками старовини. Про це повідомили "SQ" на Харківській митниці.

За інформацією митників, в міжнародному авіаційному пункті пропуску "Харків-Аеропорт" пасажири проходили звичайні процедури митно-прикордонного контролю. 47-річний житель Вінниці, який прямував до Росії як командир літака, обрав спрощену форму митного контролю в режимі "зеленого коридору" (передбачає, що речей, заборонених або обмежених до переміщення через митний кордон, громадяни не мають). Митники запропонували чоловіку оглянути багаж за допомогою установки "Рапіскан". Серед особистих речей командира серед інших монет було виявлено шість монет, які мають ознаки культурно-історичної цінності. Чотири монети номіналом 2 коп. і 5 коп. були випущені в Росії в 1813, 1817, 1820 і 1879 рр., одна монета, номіналом 2 коп. радянського періоду 1924 р., а також монета темно-коричневого кольору 1737р. випуску. Ці монети перебували серед інших монет і були зав'язані в поліетиленовому пакеті, що ускладнювало їх виявлення.

За даним фактом співробітники митниці склали протокол про порушення митних правил за ст. 352 Митного кодексу України, а старовинні монети вилучили. Чи мають вони культурно-історичну цінність буде встановлено у ході експертизи.

 

Справка "SQ". Ст. 352 Митного кодексу України -дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів.