На базі Інституту сцинтиляційних матеріалів Науково-технологічного комплексу "Інститут монокристалів" НАН України (Харків) з 19 до 21 вересня пройде міжнародна конференція "Ядерна медицина: фізика, інженерія, практика". Конференцію організувало і проведе Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України за підтримки Міністерства закордонних справ України, Державного департаменту США та Посольства США в Україні. Про це повідомили "SQ" у НТК "Інститут монокристалів".

Мета конференції - аналіз стану ядерної медицини в Україні та розвинених країнах, а також перспектив розвитку цієї галузі та можливостей створення технологічних платформ для удосконалення і здешевлення діагностичної апаратури, що повинно сприяти впровадженню методів ядерної медицини у лікарську практику.

Як повідомили в інституті, тематика конференції передбачає обговорення практично всіх проблем ядерної медицини, починаючи з фізичних основ і до лікарського аналізу. На конференції будуть представлені доповіді фізиків із США та України (Київ, Харків), присвячені розробкам та організації імпортозамінного виробництва вітчизняних радіонуклідів. Найцікавіші з них стосуються нового нейтронного джерела, яке планується побудувати в Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут".

Довідка "SQ". Інститут сцинтиляційних матеріалів НТК "Інститут монокристалів" - розробник і виробник детекторів іонізуючого випромінювання для ядерної фізики, зокрема для ядерної медицини. Інститут поставляє сцинтиляційні кристали для ядерно-медичної апаратури українським і зарубіжним виробникам приладів медичної діагностики.

У Харкові на базі ХФТІ планується побудувати лабораторну дослідну установку "Джерело нейтронів, заснований на підкритичній збірці, керований електронним прискорювачем". У реалізації проекту беруть участь Україна і США. Урочистий початок будівництва установки намічений на 28 вересня.