Кабінет міністрів України своєю постановою схвалив техніко-економічне обгрунтування будівництва джерела нейтронів, заснованого на підкритичній збірці, керованій прискорювачем електронів на території Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут". Про це повідомив офіційний сайт Кабміну.

Джерело нейтронів буде використовувати 38 або 43 тепловиділяючих збірки типу ВВР-М2. Як паливо планується задіяти уран-235 зі ступенем збагачення 19,8%. Витрати технічної води джерелом нейтронів складуть 16,5 куб. м на годину. Для будівництва буде виділено ділянку площею 1,12 га, спорудження об'єкта займе два роки. Розробник техніко-економічної основи - ТОВ "Харківський проектно-конструкторський інститут "Теплоелектропроект-союз".

Довідка "SQ". Україна і США у квітні 2010 р. підписали угоду про заміну високозбагаченого ядерного палива на низькозбагачене. Зокрема, в рамках співпраці було замінене паливо дослідних реакторів у Києві та Севастополі. Також у рамках партнерства планується побудувати ядерну установку - джерело нейтронів у Харкові, на території ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут". У рамках угоди США виділять Україні 60 млн. дол. на роботи, пов'язані з вивезенням високозбагаченого урану, і на створення науково-дослідної установки на низькозбагаченому паливі. Будівництво установки планується почати навесні 2012 р. Україна вже замовила все необхідне для будівництва обладнання в Казахстані, Росії та Китаї.