Уряд США закликав владу України звільнити екс-прем'єр-міністра України, лідера ВО "Батьківщина" Юлію Тимошенко. Про це повідомила керівник прес-служби Держдепартаменту США Вікторія Нуланд. За її словами, у Вашингтоні процес над Тимошенко вважають "політично мотивованим". "Адміністрація Барака Обами глибоко розчарована ухваленим вироком і самим судом", - підкреслила вона.

Міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг заявив, що "незалежні експерти-юристи, включаючи Данський гельсінкський комітет, дійшли висновку, що в судовому процесі проти Ю.Тимошенко мали місце численні і серйозні порушення фундаментальних правових принципів, що прямо суперечить загальноєвропейським цінностям". "Україна заявляє, що вона хоче вступити до ЄС. Британія підтримує цю мету. Але цього не відбудеться, поки Україна не продемонструє, що вона дотримується найвищих демократичних стандартів, верховенства права і незалежних, прозорих і справедливих судових процесів", - відзначив В.Хейг.

Міністерство закордонних справ Чехії заявило, що "Київ віддаляється від європейських стандартів, розуміючи справедливість, політичну і кримінальну відповідальність не так, як Європейський Союз". Як заявив міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг, відносини Україна та ЄС постраждають після вироку Ю.Тимошенко.

Науковий директор неурядової дослідницької організації "Freedom House" Крістофер Волкер вважає, що засудження колишнього прем'єр-міністра Ю.Тимошенко до семи років ув'язнення повинно викликати занепокоєння на Заході, оскільки свідчить про кінець "відкритої" політики в Україні.

Головуючий в ОБСЄ міністр закордонних справ Литви Аудроніус Азубаліс висловив занепокоєння оголошеним вироком Ю.Тимошенко і закликав до повної прозорості під час апеляційного процесу. "Я уважно стежив за справою, і вже закликав українську владу забезпечити права підзахисної на чесний судовий процес. Зараз життєво важливо, щоб апеляційний процес був проведений відкрито і відповідно до найвищих стандартів для відновлення довіри українських громадян та міжнародного співтовариства", - заявив литовський міністр .

Група Європейської народної партії (ЄНП) у Комітеті регіонів Європейського союзу оголосила бойкот зустрічі з офіційною урядовою делегацією України. Про це повідомив президент групи ЄНП у комітеті Майкл Шнайдер. За його словами, судовий вирок Ю.Тимошенко є шокуючим, звинувачення - політично мотивованими, а судовий процес проходив із численними порушеннями прав людини.

Довідка "SQ". Печерський районний суд Києва 11 жовтня засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі. Ю.Тимошенко визнали винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень). Суд також зобов'язав Ю.Тимошенко відшкодувати НАК "Нафтогаз України" 1 млрд. 516 млн. грн.

Ю.Тимошенко звинувачувалася в перевищенні службових повноважень при підписанні у 2009 р., коли вона була прем'єр-міністром України, контракту на постачання до України російського газу. Ю.Тимошенко перебуває під вартою з 5 серпня 2011 р.