X Фестиваль недержавних професійних театрів "Курбалесія" з 19 до 26 жовтня пройде в Харкові, в Будинку актора. Як повідомила "SQ" куратор фестивалю Вероніка Склярова, за традицією він буде складатися з демонстраційної, конкурсної та лабораторної програм. У цьому році конкурсну програму доповнять вистави для дітей.

Так, київський "Театр на лівому березі" покаже виставу "Пасажир у валізі", яка стала лауреатом першого фестивалю молодої української режисури ім. Леся Курбаса та отримала головну театральну нагороду України - Золоту пектораль. Сімферопольський арт-центр "Карман" розповість історію про "Дівчинку і Ворону", а харківський "San-San театр" - про таємне життя звичних речей у виставі "Second life".

До конкурсної програми також увійдуть прем'єрні вистави харківських театрів та постановки колективів з Москви (Росія), Києва, Одеси і Сімферополя.

Харків представлятимуть "Театр19" з виставою за п'єсою сучасного російського драматурга Михайла Дурненкова "(Найбільш) легкий спосіб кинути палити", центр сучасного мистецтва "Нова сцена" з виставою "Девичник", вільне творче об'єднання "Прекрасні квіти" за участю струнного квартету, які покажуть оновлений варіант спектаклю "Щур". Також у конкурсній програмі візьмуть участь харківські театри - "Green Magic" з виставою "Річка під Рікою", "Сахалін" з виставою "Герои, или Трое доходяг на природе" і театр "PS" з прем'єрою "Украдене щастя".

Одеський "Театр на Чайній" покаже виставу за коротким творам Бертольта Брехта "Якби акули були людьми". Арт-центр "Карман" із Сімферополя представить спектакль, який теж став лауреатом фестивалю молодої української режисури ім. Леся Курбаса - "Очі блакитного собаки" за мотивами однойменного оповідання Габріеля Гарсіа Маркеса. Театр з Києва "Сузір'я" покаже антипуританську комедію "Холостяки і холостячки". Московський "Театр, якого немає" продемонструє своє прочитання класичної п'єси Теннессі Вільямса "Скляний звіринець".

Учасником демонстраційної програми стане один з провідних виконавців сучасного японського танцю буто Такетеру Кудо. Він виступить у Харкові вперше і представить спектакль "Явище Карми - Гозараші". В основі цього танцювального перформансу лежить тема зіткнення древньої, мудрою, потужної традиції і сучасної цивілізації. Закриє фестиваль українсько-польський вуличний спектакль "Байка про блідого лицаря" за мотивами "Дон Кіхота" Мігеля де Сервантеса. Цей перфоманс створений у рамках польсько-українського проекту "Міжнародна літня театральна академія", що проходив цього року в Польщі. Спектакль покажуть на вулиці, праворуч від будівлі Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.Лисенка.

Лабораторну частину складуть читання сучасних п'єс різних драматургічних шкіл. Як пояснила Склярова, молоді актори в командах будуть виконувати завдання, представляючи не готові спектаклі, а ескізи до них. Також, як і в минулому році, пройде конкурс усних рецензій серед студентів-театрознавців з Москви, Санкт-Петербурга (Росія), Львова та Харкова.

Докладна програма фестивалю з'явиться трохи пізніше на його сайті.