Харьковский театр музкомедии хотят переселить в здание оперного театра

Харківський академічний театр музичної комедії хочуть перенести до будівлі Харківського національного академічного театру опери та балету (ХНАТОБ). Як повідомила директор ХНАТОБ Любов Морозко, в облраді створена спеціальна робоча група, яка вивчає технічну і творчу можливість перенесення театру.

"Друге засідання цієї комісії відбулося 6 грудня. Були висловлені різні точки зору, і зараз комісія взяла в своїй роботі тайм-аут, для того щоб передати всі дані архітекторам, інженерам і подивитися, наскільки можливо з технічної сторони переселення театру музкомедії під наш дах" , - зазначила Л.Морозко. За її словами, театр музкомедії цілком можна перенести на малу сцену ХНАТОБ.

Голова профспілкового комітету ХНАТОБ, солістка опери Лілія Кутищева повідомила, що артисти двох театрів проти такого переселення. Вона зазначила, що вистави театру музкомедії не адаптовані під технічні можливості малої сцени ХНАТОБ. "Якщо театр музкомедії сюди перейде, то він буде змушений піти на простой, пройде дуже багато часу, поки їхні вистави будуть адаптовані. Як театрально-концертна одиниця вони існувати не зможуть", - заявила Л.Кутищева.

За її словами, під одним дахом два хори, два оркестри, два столярних, два бутафорських цехи знаходитися не зможуть. "У результаті через якийсь час хор оперного театру почне співати репертуар оперети і почне забезпечувати їх спекталі, а решта людей будуть скорочені", - зазначила голова профспілки. Вона додала, що оперному театру ніде розміщувати навіть свої костюми (не вистачає місця), не кажучи вже про костюми ще одного театру.

Л.Морозко висловила впевненість у тому, що влада знайде оптимальне рішення цього питання, що влаштовує обидва театри.

Як повідомив "SQ" начальник управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов, театр музкомедії планується перенести для оптимізації економічних, фінансових і технологічних ресурсів. За його словами, зараз театр платить 700 тис. грн. оренди (розміщується в ДК "Харчовик"), незабаром вона зросте до 1 млн.грн. У ХНАТОБ платити за оренду не потрібно буде. Також театр музкомедії сплачує півмільйона гривень за енергоносії. Переїхавши до будівлі ХНАТОБ, театри будуть оплачувати ці витрати разом. Крім того, театри зможуть ділити частину технічних приміщень, деякі служби можуть одночасно працювати для двох театрів.

Д.Кузнєцов підкреслив, що комісія вивчає питання переселення театру комплексно. "Загрози існуванню театрів у цьому ми не бачимо, оскільки вони абсолютно різні і самодостатні", - зазначив начальник управління культури.

Довідка "SQ". Зараз театр музкомедії розміщується в ДК "Харчовик" (вул. Карла Маркса, 32).