Домашня ковбаса стала абсолютним лідером продажів серед страв ресторану VIP-сектора харківської фан-зони Євро-2012 на площі Свободи. Про це 20 червня повідомив журналістам шеф-кухар компанії-оператора офіційної фан-зони у Харкові "Holidaу Service" Дмитро Ковальов. За його словами, іноземні гості купували ковбасу частіше за інші страви. Так, за 11 днів футбольного чемпіонату (з 8 до 19 червня) відвідувачі VIP-сектора з'їли 200 кг курячої і 200 кг свинячої домашніх ковбас.

Як зазначив Д.Ковальов, наступною найбільш продаваною стравою є окрошка, після неї йдуть борщ, курячий бульйон, вареники з картоплею та грибами. За словами шеф-кухаря, за один день гості VIP-сектора в середньому вживали до 50-60 л перших страв, зокрема, до 20 л окрошки.

Також шеф-кухар розповів, що в день матчу Нідерланди - Німеччина в ресторані VIP-сектора готували німецькі ковбаски. "Крім того, щодня в меню був біттербол - це голландська гаряча закуска з різних сортів м'яса зі спеціями. Це блюдо замовляли виключно голландці. Взагалі іноземці в основному замовляли страви української національної кухні, однак жоден гість з-за кордону не спробував сала - іноземцям важко пояснити, що це за продукт", - підкреслив Д.Ковальов.

Шеф-кухар також додав, що всі продукти для пересувної кухні закуповувалися в Харкові. У матчеві дні на кухні працювали два кухарі з Києва та четверо з Харкова.

Що стосується напоїв, то головний бармен ресторану в VIP-секторі Дмитро Мамедов повідомив, що найчастіше замовляли світле пиво, причому як українських, так і іноземних марок. За ним слідують віскі та елітні коньяки, потім - коктейлі, серед яких лідирував ром з колою. "Іноземці показали себе щедрими клієнтами, це при тому, що мінімальний рахунок на барі був тризначним", - підкреслив Д.Мамедов.

Довідка "SQ". Клієнтом VIP-сектора офіційної фан-зони Євро-2012 на пл. Свободи міг стати будь-хто, хто купив собі місце в ньому (ціна місця складала від 300 до 1000 грн. Залежно від дня: матчевий або нематчевий). VIP-сектор обслуговує пересувна кухня компанії-оператора, аналогів якій немає в Україні. Ця пересувна кухня обслуговує змагання "Ялта Ралі", фестиваль "Республіка КаZантип", працювала на відкритті терміналу Львівського аеропорту.