Держава в першому півріччі 2010 р. виділила Харкову 16 млн. грн. на компенсацію проїзду пільговиків у міському електротранспорті. Зокрема, КП "Міськелектротранс" отримало 7,5 млн.грн, КП "Харківський метрополітен" - 8,5 млн.грн. Про це 31 серпня повідомив журналістам начальник управління соціально-економічного розвитку, планування та обліку Харківської міськради Яків Мусієнко. За його словами, за весь 2009 р. сума дотацій склала 21 млн.грн. Окрім того, в першому півріччі "Міськелектротранс" з міського бюджету надали фінансову допомогу в розмірі близько 30 млн.грн.

Як зазначив Я.Мусієнко, за перше півріччя 2010 р. всіма видами міського транспорту перевезено більше 256 млн. пасажирів.

Довідка "SQ". У 2009 р. колектив ХКП "Міськелектротранс" провів низку страйків. Борг із зарплати працівникам підприємства на кінець вересня становив близько 30 млн.грн. Причина цього - недостатня компенсація державою плати за перевезення пільгових пасажирів. У державному бюджеті на 2009 р. на компенсацію проїзду пенсіонерів та інвалідів було закладено 23 млн.грн., а реально "Міськелектротранс" отримав 15 млн.грн., і не грошима, а безготівковим розрахунком за електроенергію і комунальні послуги.

7 жовтня акція протесту працівників ХКП "Міськелектротранс" пройшла біля будівлі Кабінету міністрів у Києві. 9 жовтня працівники підприємства знову організували страйк, на харківські маршрути не вийшли ні трамваї, ні тролейбуси.

У Харкові працює 4 тролейбусних і трамвайних депо. Наразі на підприємстві близько 650 одиниць електротранспорту. Тролейбуси і трамваї під час роботи перевозять в середньому 600 тис. пасажирів на день.

У Харківській області близько 700 тис. пільговиків 13 категорій, які можуть користуватися пільгою в метро. За даними метрополітену, у 2010 р. метрополітену держава обіцяла компенсувати перевезення 10% загального числа перевезених пасажирів пільгового контингенту.