Великобурлуцький сироробний завод (Харківська обл.) почав погашати заборгованість перед постачальниками молока. Про це 28 липня повідомила "SQ" в.о начальника Головного управління агропромислового комплексу Харківської облдержадміністрації Олена Кулик. За її словами, на 8 липня (в цей день було проведено нараду з керівництвом заводу) заборгованість досягла 3 млн.грн., зараз вона становить 1,9 млн.грн. Підприємство планує погасити борг до 8 серпня. "Насамперед завод погасив заборгованість за молоко населенню", - відзначила О.Кулик.

Вона повідомила, що в області існує дуже давня заборгованість молокозаводів за поставлене їм молоко. Частина цих заводів уже не працює.

О.Кулик зазначила, що, погашаючи заборгованість, завод "зайняв правильну позицію", тому що всі молокозаводи області зараз активізувалися в пошуку постачальників молока. Завод зможе зберегти своїх постачальників, тим більше що для сироваріння потрібне молоко, що містить багато білка.

За словами О.Кулик, проблеми виробництва сиру в Україні пов'язані з тим, що "в країні немає культури споживання цього продукту і збільшувати обсяги виробництва можна тільки за рахунок експорту". При цьому виникає низка проблем, наприклад, з поверненням ПДВ і з тим, що інші країни роблять заходи для захисту свого ринку. На початок липня Великобурлуцький сирзавод приймав на добу близько 30 т молока. Це небагато для такого великого заводу. "Зараз на підприємстві працює найбільший фахівець в області виробництва сирів Акім Романцов, але не все залежить від керівництва підприємства. Наприклад, близько двох тижнів тому на завод приїжджала кваліфікаційна комісія з Росії. Завод не отримав атестації, при цьому жодних пояснень, чому це відбулося, комісія не дала", - відзначила О.Кулик.

Довідка "SQ". ПАТ "Великобурлуцький сироробний завод" спеціалізується з виробництва твердих сичужних сирів, тваринного масла та інших молочних продуктів. Випускає продукцію під торговою маркою "Сири Бурлука". 99,27% акцій заводу володіє "Стеффорд Ентерпрайзис Лімітед" (Кіпр). 2010 завод закінчив зі збитком 968 тис.грн.