У Харківській області розширилася географія районів, у яких успішно ведеться робота з відновлення поголів'я великої рогатої худоби. Рентабельність тваринництва в 2009 р. була мінус 5-8%, а за підсумками 2010 р. склала майже 7%. Про це 26 травня на засіданні колегії Харківської облдержадміністрації (ХОДА) повідомив голова ХОДА Михайло Добкін. За його словами, до позитивно працюючих відносяться вже 20 районів, а до тих, хто тягне область назад, - сім, серед них - Ізюмський і Коломацький. За словами М.Добкіна, в Ізюмському районі кормовими культурами засіяли всього 33% запланованих площ, не купили жодної молодої корови.

Голова Коломацької райдержадміністрації Володимир Кужель повідомив, що в районі показники з поголів'я великої рогатої худоби погіршилися. "Але у нас у районі є тільки одне господарство, яке має можливість розвивати тваринництво, - СТОВ "Колос", але з його власником - "Агротрейд" - неможливо домовитися. В інших господарствах приміщень для утримання худоби немає", - розповів голова РДА.

Як зазначив М.Добкін, у  районі від попереднього керівника "залишився поганий спадок". "Я вам допоможу з "Агротрейдом", а у вас буде завдання - збільшити поголів'я худоби до кінця року в 10 разів. Це буде зробити нескладно, тому що зараз у районі 26 корів", - зазначив М.Добкін.

За словами генерального директора приватного сільгосппідприємства "Батьківщина" (Дворічанський р-н) Олега Шишкунова, в розвитку молочного скотарства в області окреслилась низка проблем. "При 800 дійних коровах надої на одну корову нижче 22 л на день не опускаються. Але ціна, за якою у нас приймають молоко, знизилася до 3,2 грн. за літр. Це при тому, що з молоковозів молоко продають по 6 грн./літр. У цих умовах рентабельність виробництва молока становить 7-10%, хоча раніше досягала 100%. І ось питання: на які кошти розвивати підприємство? Крім того, покупці молока затримують виплати. Наприклад, знаменитий Великобурлуцький сирзавод уже три місяці не платить за отримане молоко", - заявив О. Шишкунов.

Як зазначив М.Добкін, найближчим часом буде проведено нараду за участю керівників молокозаводів, у тому числі Великобурлуцького. А обласна санепідемстанція підготує інформацію про якість молока, яке реалізується в області.