ДП "Завод ім. Малишева" (Харків) отримало від Міноборони проект договору на виробництво танків "Булат" і "Оплот" на суму близько 100 млн. грн. Про це в ефірі обласного телебачення повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Володимир Бабаєв, передав офіційний сайт ХОДА.

"Це додаткове навантаження на підприємство, але з таким завантаженням завод уже не просто живе, він буде активно працювати, і, я вважаю, до кінця року на цьому підприємстві ми підемо від проблеми заборгованості за всіма видами виплат: і заробітної плати, і до Пенсійного фонду", - підкреслив він.

Довідка "SQ". Завод ім.Малишева спеціалізується з виробництва танків, бронетранспортерів і техніки для нафтогазової промисловості.

БМ "Булат" створюють на базі танка Т-64Б. Випуск цієї моделі завод ім. Малишева здійснював наприкінці 1980-х років. Завод ім. Малишева приступив до виготовлення БМ "Булат" на замовлення Міністерства оборони України в 2004 р. Основні параметри БМ "Булат": екіпаж - 3 особи, бойова маса - 45 т, гармата калібру 125 мм, спарений кулемет 7,62 мм, зенітний кулемет 12,7 мм. Танк оснащений двигуном 5ТДФМ потужністю 850 к.с, швидкість по шосе - 60-65 км/год. У бойовій укладанні 28 снарядів, можлива стрільба керованою ракетою через ствол.

Танк "Оплот" розроблений Харківським конструкторським бюро машинобудування ім.Морозова. Заводське випробування танка пройшло в кінці 2008 р. Усі базові складові, агрегати, прилади та елементи озброєння танка є винаходом та кінцевим продуктом вітчизняних виробників. Вага танка - 48 т, екіпаж - 3 особи, максимальна швидкість руху - 70 км/год.