Харківське державне авіаційне виробниче підприємства 22 травня провело презентацію Ан-74 ТК-200, який підготували до відправки іноземному замовнику. Як зазначив під час презентації генеральний директор заводу Анатолій М'ялиця, Ан-74 - сучасна затребувана машина. До повної здачі літака країна-замовник не розголошується. "Цей літак може злітати з необладнаних смуг і літає за будь-якої температури. Двигуни виготовляє "Мотор-Січ" (Запоріжжя), близько 70% решти обладнання ми закуповуємо в Росії. Крило, фюзеляж та інші металеві частини виготовляємо на нашому заводі", - зазначив генеральний директор.

За його словами, Ан-74 постійно модернізується і поліпшується. "У кабіні ми поставили додаткове сидіння й багажну полицю. Полиця за необхідності відкидається, сидіння теж забирається. Воно призначене для штурмана, якщо у замовника буде необхідність ввести його до складу екіпажу", - повідомив А.М'ялиця.

Як уточнили на заводі, зараз літак проходить різні випробування, в тому числі літні. Після завершення випробувань у Харкові Ан-74 відправлять замовнику. Як повідомив "SQ" джерело на заводі, ймовірно літак буде направлений до Туркменістану.

Довідка "SQ". Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х років XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. виробляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. У березні авіазавод уклав контракти на постачання літаків Ан-74 до Казахстану і Туркменістану. Також у ХДАВП є контракти на постачання комплектуючих для літаків Ан-140.