"Розроблений у Харківській області проект стратегії сталого розвитку регіону до 2020 р. унікальний для України", - заявив 22 жовтня на засіданні робочої групи з розробки стратегії голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, ніхто ще не встиг так детально, як в Харківській області, опрацювати напрями розвитку свого регіону. Тепер належить розробити стратегію і затвердити її на наступній сесії облради. "До обласної стратегії органічно увійде стратегія розвитку м. Харкова та кожного району області", - зазначив М.Добкін.

Як повідомив голова Харківської облради Сергій Чернов, було прийнято дуже правильне рішення - розбити прийняття стратегії на два етапи. На першому етапі на сесії облради були затверджені основи розвитку області, а тепер належить детальна розробка по кожному напрямку. "Я пропоную всім партіям і громадським організаціям взяти участь в обговоренні програми. Чим більше людей ми залучимо до роботи, тим краще буде підсумковий документ, який ми приймемо на сесії облради у грудні", - зазначив С.Чернов.

За словами заступника голови ХОДА Юрія Сапронова, громадські обговорення стратегії пройдуть на базі ВНЗ міста з максимальною кількістю круглих столів. "Кожна політична партія і громадський рух отримає персональне запрошення за моїм підписом для участі в круглих столах", - зазначив Ю.Сапронов. За його словами, в стратегії буде враховано ту обставину, що Ізюм та Первомайський визнані депресивними містами. Для цих регіонів проектні групи вже почали створювати цільові програми розвитку. У рамках створення стратегії пройде систематизація наявних інвестиційних проектів, у першу чергу будуть братися до уваги ті проекти, які вже мають бізнес-плани.

Як повідомив директор Науково-дослідного центру індустріальних проблем розвитку (Харків) НАН України Микола Кизим, потрібно встигнути до квітня 2011 р. затвердити стратегію розвитку області у Кабміні. "Якщо цього не зробити, то ми не отримаємо гроші на наші програми на 2012 р. Тому потрібно працювати дуже оперативно", - зазначив директор НДІ.

За словами директора департаменту з досліджень та інформаційних технологій АТ "УПЕК" Едуарда Сіпсона, потрібно знайти ті томи досліджень шляхів стратегічного розвитку регіонів області, на які вже були затрачені кошти попередньою владою. Ці розробки замовлялися консалтинговим компаніям. "Можливо, ці розробки стануть у нагоді і для Ізюма, і для Первомайського. Саме дослідження цих консалтингових компаній є містком до світових інвестиційних коштів", - зазначив він.

За словами Ю.Сапронова, звичайно, це так, і дослідження консалтингових компаній мають вагу в світі. "Але не потрібно нам і себе недооцінювати. Люди, які зараз працюють у групі з розробки стратегії, створять приземлену конкретну концепцію розвитку регіону не гірші від закордонних консалтингових компаній", - зазначив заступник губернатора.

За словами директора Інституту рослинництва ім.Юр'єва (Харків) Української академії аграрних наук Віктора Кириченка, робоча група вже практично завершила розробку програми розвитку аграрного сектору області на 20 років, і ця програма може бути включена до стратегії. "Треба поспішати, оскільки в інших регіонах теж ведуть роботи зі створення стратегій, і наш повинен бути першим", - зазначив директор інституту.

За словами ректора Харківського національного медичного університету Володимира Лісового, запрошуючи на громадські обговорення представників політичних партій, потрібно попросити їх, щоб вони надсилали профільних фахівців, а не агітаторів. "Якщо на обговоренні стратегії розвитку медицини в регіоні заведуть дискусію про те, що гарантується статтями Конституції, то можна уявити, чим закінчиться обговорення", - зазначив В.Лісовий.

Довідка "SQ". До складу робочої групи з розробки стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 р. входять співробітники облдержадміністрації, наукові співробітники, бізнесмени, виробничники. Стратегія розвитку передбачає поліпшення демографічної ситуації в регіоні, відродження промисловості і вирішення екологічних проблем Харківської області.

15 вересня на сесії Харківської облради було презентовано науково-практичну доповідь "Про основи стабільного розвитку Харківської області до 2020 р.", яка стала основою "Стратегії соціально-економічного розвитку Харківської області до 2020 р.".