Харьковскому заводу им.Шевченко дадут кредит на выплату зарплаты"Для забезпечення нормальної робочої атмосфери на ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" протягом одного-двох днів буде визначений банк і знайдена можливість за допомогою кредитних коштів виплатити всім працівникам підприємства зарплату за один місяць", - заявив 22 березня журналістам голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін. За його словами, крім цієї тимчасової міри, яка покликана стабілізувати ситуацію в трудовому колективі, буде ще низка кроків. Наприклад, на підприємстві створять постійно діючу робочу групу, яка буде контактувати і вести конструктивний діалог з керівництвом облдержадміністрації щодо вирішення проблем заводу, зокрема, проблеми повного погашення боргу із зарплати до липня. Такий підсумок наради керівництва ХОДА з представниками трудового колективу підприємства.

Як зазначив М.Добкін, за допомогою харківських заводів ВАТ "Турбоатом" і ВАТ "Хартрон", а також інших компаній, буде сформований портфель замовлень для заводу ім.Шевченка. "Заборгованість із зарплати на заводі можна погасити. У майбутньому, після розгляду питання про оптимізацію чисельності персоналу заводу, будемо вирішувати, створювати на базі заводу філія якогось іншого підприємства або залишити все як є. Трудовий колектив виступає за те, щоб залишити завод як єдине підприємство", - зазначив М.Добкін.

За словами начальника цеху № 94 Олександра Швидкого, у заводу ще є потенціал, ситуація не патова. "За результатами наради (О.Швидкий брав участь у нараді як представник трудового колективу - "SQ") ми бачимо, що протягом трьох-чотирьох місяців можливе погашення всієї заборгованості із зарплати, після чого можна буде займатися пошуком замовлень для заводу. Наприклад, на заводі можна організувати часткове виробництво електронних книг", - зазначив О.Швидкий.

Довідка "SQ". 21 березня біля прохідної заводу ім.Шевченка пройшов пікет працівників підприємства. Головна вимога пікетників - погашення заборгованості із зарплаті. Працівники заводу перекрили проїжджу частину вул. Жовтневої революції (навпроти головної прохідної підприємства).

22 березня біля прохідної заводу знову був організований пікет. Після цього його учасники прийшли до Харківської облдержадміністрації і стали чекати закінчення наради. З пікетниками зустрівся заступник голови ХОДА Євген Савін.

ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки й енергооб'єктів. Заборгованість із зарплати на заводі становить близько 20 млн.грн. Місячний фонд зарплати - близько 3,5 млн.грн. На заводі на 26 жовтня 2010 працює 1,8 тис.осіб.