Президент Венесуэлы У. Чавес заинтересовался самолетом Ан-74Міністр промислової політики України Дмитро Колесников 18 жовтня презентував президенту Венесуели Уго Чавесу потенціал вітчизняної авіапромисловості на базі ДП "АНТК ім.Антонова" (Київ). Про це повідомив сайт Мінпромполітики. Особливий інтерес президента Венесуели викликав транспортний літак спеціального призначення Ан-74 (виробляється в Харкові), який перевозить пасажирів, техніку і вантажі в будь-яких кліматичних умовах. За словами Д.Колесникова, літаки сімейства Ан повною мірою можуть задовольнити потреби Венесуели в цивільній і військової авіаційної техніки. "Ми переконані, що візит У.Чавеса може стати реальним кроком для підписання взаємовигідних контрактів між Венесуелою й Україною", - заявив міністр.

Як повідомили "SQ" на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві (ХДАВП), "приємно, що У.Чавес похвалив літак". "Ми сподіваємося, що його добре ставлення до цієї машини виллється в замовлення, що дасть змогу завантажити завод роботою. Венесуела - платоспроможна країна, і замовлення може бути значним. Зараз у Венесуелі Ан-74 не експлуатуються, але їх використовують у тому регіоні, наприклад - в Перу. Тому у Венесуелі добре знають наш літак. Раніше представники Венесуели були з візитом на заводі та оглянули його можливості. Робота з укладання таких серйозних контрактів, як придбання літаків, йде зазвичай не один рік і прихована від широкої громадськості", - відзначили на заводі.

За інформацією підприємства, зараз ведеться робота над укладенням договорів про співпрацю з низкою зарубіжних замовників. Зокрема, ведеться робота з Азербайджаном, де є перспективи відновлення співпраці.

Довідка "SQ". Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х рр. XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. серійно виготовляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. У 2007-2008 рр. ХДАВП передало Лівії літак Ан-74, в травні 2009 р. ХДАВП передало лівійським замовникам Ан-74ТК-300.