ДАЗТ "Укрзалізниця" отримає 10 нових міжрегіональних електропоїздів у дев'ятивагонній комплектації в "Hyundai Corporation" (Південна Корея) для впровадження в Україні швидкісного залізничного руху. Відповідний контракт 16 грудня підписали начальник статутного територіально-галузевого об'єднання "Південна залізниця" Віктор Остапчук та голова правління "Hyundai" Чунг Монг-Хук у присутності віце-прем'єр-міністра України - міністра інфраструктури Бориса Колесникова. Про це повідомив сайт Міністерства інфраструктури України.

За словами Б.Колеснікова, з реалізацією цього контракту всі транспортні проблеми України, пов'язані з проведенням Євро-2012, будуть вирішені. "Вже навесні 2012 р. Україна отримає якісні перевезення європейського рівня за доступними цінами, а нам залишиться лише зосередитися на підготовці нашої збірної команди", - зазначив він. Завдяки цьому проекту на залізницях України будуть впроваджені двосистемні міжрегіональні електропоїзди, які будуть перевозити пасажирів у вагонах підвищеної комфортності зі швидкістю руху до 160 км/ч. Віце-прем'єр зазначив, що згідно контракту, шість електропоїздів будуть доставлені до Євро-2012.

За словами Б.Колеснікова, під час проведення Євро-2012 очікується значне збільшення потоку пасажирів через кордон, а також між Дніпропетровськом, Донецьком, Києвом, Львовом та Харковом, тому вимоги до якості перевезень повинні відповідати європейським стандартам. Найбільш ефективно виконати це завдання дозволить запровадження денних поїздів (швидкісних експресів і звичайних) зі скороченням часу поїздки замість традиційних нічних поїздів.

Фінансування закупівлі поїздів буде здійснюватися за рахунок кредитних коштів під гарантії Кабінету міністрів і власних коштів "Укрзалізниці". Фінансування 85% від загальної вартості 10 електропоїздів (261 млн.дол.) Буде здійснюватися за рахунок кредитних коштів "Ексімбанку" Кореї. Кредит терміном на 10 років виділено під 4,8% річних. "При цьому перші два роки - кредитні канікули", - підкреслив Б.Колесніков.

Довідка "SQ". Двосистемні електропоїзди для міжрегіональних пасажирських перевезень, що поставляються "Hyundai Corporation", призначені для перевезень пасажирів зі швидкістю до 160 км/год залізницями України з шириною колії 1520 мм на електрифікованих ділянках колії з постійним струмом напругою 3000 В і змінним струмом напруга 25 000 В, частотою 50 Гц.