Концерн "Укрспирт" почав реформування галузі і планує перетворити спиртзаводи в свої філії. Про це повідомив "SQ" начальник Головного управління промисловості транспорту і зв'язку Харківської облдержадміністрації Микола Борисенко.

За його словами, найімовірніше, в Харківській області реформування затягнеться, оскільки провести його буде досить складно. Одна з причин у тому, що стосовно декількох підприємств області ініційовано процедуру банкрутства, а в такому стані неможливо реструктуризувати галузь. "Потрібно вирішувати на державному рівні, що робити з заводами. Можливо, їм потрібно дозволити вільно реалізовувати свою продукцію. Заводи можуть працювати - є сировина та обладнання, але реалізація йде тільки через "Укрспирт". Завантаження того чи іншого заводу залежить не від його затребуваності, а від рішення "Укрспирту", - зазначив М.Борисенко.

Як повідомили "SQ" на ДП "Івашківський спиртзавод" (с.Івашки, Золочівський р-н.), виробництво спирту на заводі зупинено, на роботу виходять лише керівництво і бухгалтерія. "Сировини немає, спирт нікому не потрібен, а плани налагодження виробництва біопалива не здійснилися, тому що досі немає відповідної законодавчої бази", - відзначили на заводі.

Довідка "SQ". Як повідомляється на сайті Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт", українська спиртова область у другому півріччі 2010 р. випробує суттєве реформування. Про це 23 червня 2010 р. заявив новопризначений голова "Укрспирту" Ігор Сухоносов під час свого представлення колективу.

За його словами, першочергові реформи будуть спрямовані на підвищення ефективності діяльності, фінансове оздоровлення та технічну модернізацію підприємств спиртової галузі України. "Українська спиртова область має величезний економічний потенціал. Наше головне завдання його реалізувати і зробити область однією з надприбуткової державних сфер. Для цього частина підприємств буде перепрофільовано під виробництво біопалива. Також на підприємствах області будуть впроваджені енергоефективні технології для підвищення конкурентоспроможності їх продукції на зовнішніх ринках" , - підкреслив І.Сухоносов.

У Харківській області розташовані ДП "Артемівський спиртзавод" (м. Мерефа, Харківський р-н), ДП "Дублянський спиртзавод" (с.Дублянка, Краснокутський р-н.), ДП "Івашківський спиртзавод" (с.Івашки, Золочівський р- н.), ДП "Караванський спиртзавод" (м. Люботин).