ДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) відвантажило і доставило турбогенератор потужністю 330 МВт для російської Новочеркаської ГРЕС. Про це 15 жовтня повідомили "SQ" у прес-службі підприємства.

За інформацією заводу, для транспортування цього устаткування вагою понад 300 т використовувався спеціальний залізничний склад, що включає дев'ять вагонів і єдину в СНД двадцятивісну залізничну платформу, на якій розміщувався статор генератора вагою 250 т. Поїзд йшов за спеціальним графіком, який виключав можливість зустрічі з поїздами, що йдуть по сусідній колії.

Як повідомив заступник директора заводу з зовнішньоекономічної діяльності та маркетингу Сергій Шевченко, замовлення на виготовлення турбогенератора "Електроважмаш" отримав у травні 2008 р., а обладнання було виготовлено раніше контрактного терміну і відправлено відразу після підтвердження готовності замовника прийняти вантаж.

Довідка "SQ". Завод "Електроважмаш", заснований у 1946 р. у Харкові, є єдиним в Україні розробником і виробником турбогенераторів для атомних і теплових електростанцій, гідрогенераторів і гідрогенераторів-двигунів для гідро-і гідроакумулюючих електростанцій. Спеціалізується з виробництва електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, бурових установок, екскаваторів, водяних насосів зрошувальних каналів, а також з випуску комплектного тягового електрообладнання для тепловозів, електровозів, дизель-поїздів. Продукція "Електроважмашу" експлуатується в 40 країнах. В Україні генераторами "Електроважмашу" укомплектовано 70% теплових і 80% гідроелектростанцій. Обсяг виробництва підприємства в 2009 р. склав 811 млн. грн. (у 2008 р. - 694 млн.грн., у 2007 р. - 475 млн.грн.). На підприємстві зайнято близько 5,5 тис.осіб.

Новочеркаська ГРЕС входить до складу ВАТ "ОГК-6", головним акціонером якої є дочірня компанія ВАТ "Газпром" ТОВ "Газпром енергохолдинг". ГРЕС розташована в Ростовській області, на станції 8 блоків по 300 МВт кожен. 9-й блок стане першим в Росії, де застосовується технологія спалювання вугілля в циркулюючому киплячому шарі. Порівняно з традиційними вугільними блоками він має більш високиц ККД і кращі екологічні характеристики. Така технологія також дозволяє використовувати вугілля будь-якої марки.