Украина и Перу будут совместно производить танки, разработанные Харьковским КБ им. МорозоваПеру готове закупити українські танки. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юрій Сапронов, передав офіційний сайт ХОДА. За інформацією віце-губернатора, України і Перу незабаром підготують до виробництва спільний танк, який розроблений Харківським конструкторським бюро з машинобудування (ХКБМ) ім.Морозова.

Довідка "SQ". За даними ЗМІ, Україна і Перу готують спільний танк "Tifon-2". Машина розроблена ХКБМ. У проекті також бере участь перуанська компанія "Casanave" (DICSA). Техніка призначена для Збройних сил Перу. Подробиці домовленостей учасники проекту не розголошують. Однак перуанські ЗМІ повідомили, що Україна відвідала делегація Перу на чолі з бригадним генералом Хуаном Мендізом. Головною метою візиту стало проведення випробувань та оцінки "Tifon-2".

"Tifon-2" є варіантом модернізації танка Т-55, що знаходиться на озброєнні армії Перу. У результаті модернізації на танки встановлюється велика кількість сучасного обладнання, серед якого двигун 5ТДФМ потужністю 1050 кінських сил, який забезпечує швидкість переміщення по пересіченій місцевості до 55 км/год вперед і до 30 км/год тому. Основним озброєнням є гармата КБМ-1М калібру 125 мм, оснащена системою керування вогнем з інтегрованим тепловізором "Буран-Катрін" і автоматом заряджання, що забезпечує до 8 пострілів на хвилину. Танк може вражати цілі бронебійними снарядами на дальності до 3,5 тис. м і керованою ракетою "Комбат" - до 5 тис. м.