Статутне територіально-галузеве об'єднання "Південна залізниця" (ПЗ) за результатами 9-ти місяців 2010 р. отримало 669,4 млн.грн. збитку від пасажирських перевезень. Про це повідомили "SQ" у прес-службі Південної залізниці з посиланням на начальника залізниці Віктора Остапчука. За словами начальника залізниці, система фінансування пасажирських перевезень заснована на принципі перехресного субсидування, коли збитки від пасажирських перевезень покриваються за рахунок прибутків від вантажних перевезень, а також дуже невеликої дотації з державного та місцевих бюджетів. "У зв'язку з економічною кризою пошук шляхів зниження збитковості пасажирських перевезень стає найважливішим завданням для всіх підрозділів дороги. Йдеться як про шляхи підвищення прибутків від пасажирських перевезень, так і про про оптимізацію витрат", - зазначив В.Остапчук.

За його словами, збільшувати прибутковість пасажирських перевезень на дорозі планується на основі систематичного вивчення існуючих пасажиропотоків, аналізу прибутковості перевезень у приміському сполученні по зонах прямування, моніторингу наповнюваності пасажирських та приміських поїздів, дієвого контролю за безквитковим проїздом. Планується також продовжувати роботу з державними адміністраціями всіх рівнів, Міністерством освіти, спрямовану на підвищення частки державних субсидій в компенсації витрат дороги на перевезення пільговиків.

Довідка "SQ". Південна залізниця за 9 місяців 2010 р. перевезла 50,7 млн. пасажирів. Дорога стабільно займає за обсягами пасажирських перевезень третє місце в Україні, поступаючись Південно-західній і Придніпровській залізницям. За літо 2010 року дорога перевезла 23,6 млн. пасажирів. Улітку на добу поїздами Південної залізниці перевозилося близько 200 тис.осіб. На дорозі працювало 268 квиткових кас.

Південна залізниця проходить територією шести областей України. Управління Південної залізниці знаходиться в Харкові.